Vitamine K - voordelen en risico van tekorten

Vitamine K - voordelen en risico van tekorten

Zelfs onder de microvoedingsstoffen zijn er die waarover veel minder gesproken wordt. Vitaminfood natuurlijke en veganistische maaltijdvervangende shakes bevatten alle 27 essentiële vitaminen en mineralen. Sommige zoals vitamine A, B, C en D zijn veel bekender en meer besproken dan vitamine E en K.

Waarom sommigen als koningen worden behandeld boven de anderen is onzeker, maar het is zeker niet vanwege de rol die zij spelen. Vitamine K is zo essentieel voor ons menselijk bestaan dat we zonder deze vitamine zouden worden weggevaagd. Als je in je hele leven niet hebt gebloed, dan moet je een soort wonder verrichten dat de rest van ons nog niet kent. Verwondingen maken deel uit van ons leven, sommige heel onbeduidend en sommige heel groot, wat resulteert in verschillende hoeveelheden bloedverlies. Toch is het de bloedstolling die ons in leven houdt en daarvoor zijn we vitamine K dankbaar.

Vitamine K is zo'n vitamine die ons in leven houdt en in tegenstelling tot de andere die een langzame, ellendige dood tot gevolg hebben, kan een tekort aan vitamine K leiden tot een acute dood in geval van een ongeluk. Zorg ervoor dat u voldoende van deze vitamine in voorraad heeft met behulp van Vitaminfood.

Het bestaat in twee vormen: Vitamine K1 (pylloquinone) en K2.

K1 is afkomstig van plantaardige bronnen, vooral groene bladgroenten. Vitaminfood heeft voldoende van deze vitamine K1 omdat we alleen plantaardige bronnen gebruiken voor de productie van maaltijdvervangende poeders. Dit is ook de gebruiksklare vorm van de vitamine en zal direct tekorten verhelpen.

K2 daarentegen is het soort dat in dierlijk weefsel wordt aangetroffen. Het is meer een opslagvorm en is niet direct bruikbaar voor het lichaam. Een teveel wordt omgezet in K2 voor opslag. Het is ook de vorm die de darmbacteriën produceren, zij het in kleine hoeveelheden; niet voldoende om aan de vraag van het lichaam te voldoen.

Het menselijk lichaam recycleert ook veel van deze vetoplosbare vitamine voor hergebruik in het lichaam, zodat de verschillende functies effectief kunnen worden uitgevoerd. Hier volgen enkele van de voordelen van het gebruik van Vitaminfood suikervrije producten voor de vitamine K-voorziening:

 1. Bloedstolling

Dit is de belangrijkste en meest essentiële toepassing van Vitamine K in het lichaam. Het proces van bloedstolling begint met een proteïne stollingsfactor genaamd protrombine. Prothrombine zet het proces van stolselvorming in gang. Het is als de startmotor van een auto die bepaalt of een ontsteking succesvol zal zijn of niet. Zonder het gaat er niets door.

Vitamine K is een noodzakelijke voorwaarde voor de vorming van deze belangrijke stollingsfactor. Het is een cofactor in de reactie die deze eiwitmoleculen oplevert.

Dit leidt ook tot een negatieve wisselwerking met bloedverdunners, die bedoeld zijn om de stollingsfactoren in het bloed te verminderen en soms zelfs te inactiveren.

 1. Bevordert de gezondheid van de botten

Vitamine K bevordert een gezond botmetabolisme en voorkomt zo ook osteoporose. In recente studies toonden gezonde vitamine K-hoeveelheden in bloedmonsters van deelnemers een correlatie aan met een gezonde gezondheid van de botten, terwijl een tekort ook verband hield met ongezonde en ongewenste aandoeningen. Het helpt sterke botten te behouden, de botdichtheid te verbeteren, het risico op breuken te verminderen en zelfs te helpen bij volledig herstel van breuken.

Vitamine K bevordert ook de gezondheid van de botten door het botmatrix-eiwit, osteocalcine, en de osteoblasten te activeren. De productie van osteocalcine is afhankelijk van Vitamine K, dus zonder deze stof komt het calciumgehalte in de botten in gevaar. Deze twee werken in coördinatie voor de groei en ontwikkeling van botten door de synthese van de structurele componenten en het onderhoud van botten.

 1. Voorkomt verkalking van weefsels

Verkalking is het proces van afzetting van calcium in een orgaan in het lichaam. Wanneer dit in de botten gebeurt, is het een wenselijke toestand. Botten bestaan echt uit calcium, dus het draagt bij aan hun structuur, sterkte en botdichtheid. Het bouwt ook de calciumreserves op.

Wanneer het voorkomt in andere lichaamsweefsels en andere zachtere organen, veroorzaakt het verharding. Dit kan te wijten zijn aan een teveel of een chemische onevenwichtigheid in het lichaam of in dat orgaan. Verharding van nieren, lever, longen en bloedvaten veroorzaakt grote problemen in hun functioneren en hun efficiëntie wordt verminderd. De omvang van hun vaten, buizen en kanalen wordt kleiner, wat van invloed is op de stroomsnelheid van vloeistoffen zoals bloed in deze organen, die voortdurend de grootste hoeveelheden bloed verwerken.

Zij worden stijver en reageren minder goed op neurogene aansturing en gezien het soort taken dat zij verrichten, beginnen afvalstoffen en toxines zich snel op te hopen in het lichaam, waardoor een destructieve keten op gang komt die heel gemakkelijk kan worden vermeden.

 1. Verbetert het episodisch geheugen
 2. Promotes heart health

Door de normale diameter van de bloedvaten te handhaven, wordt de druk en de vlotte doorstroming gehandhaafd. Deze doorstroming houdt de meest voorkomende hartproblemen in stand, waaronder hoge bloeddruk, en vermindert het risico op een beroerte.

Tekortkoming

Een tekort aan Vitamine K is zeldzaam, vooral bij volwassenen. Bij zuigelingen wordt een Vitamine K-prik vaak gegeven als eerste voedingsstof na de geboorte om een gezonde bloedstolling te ondersteunen, meer bepaald in de schedel die nog niet volledig ontwikkeld is.

Als er een tekort optreedt, wordt dit gekenmerkt door overmatige bloedingen. De stollingstijd is sterk verlengd en overmatige bloeding, zelfs bij kleine wonden, is gemakkelijk waarneembaar. Andere symptomen zijn:

 • Bleekheid
 • Gemakkelijk gekneusd zijn
 • Vergeeling van de huid
 • Ontlasting in bloed wegens mogelijke inwendige bloeding
 • Vermoeidheid en slaperigheid die het gevolg zijn van het verlies van bloed en dus van andere bestanddelen zoals hemoglobine die betrokken zijn bij de zuurstofoverdracht.
 • Een combinatie van deze factoren is een goede indicator van een mogelijk tekort of een bijna-tekort.

 

Referenties:

 1. https://www.today.com/health/vitamin-k-t185900
 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/219867#risks
 3. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-K
 4. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/vitamin-k-at-birth
 5. https://patient.info/doctor/vitamin-k-deficiency
 6. https://xacademic.oup.com/advances/article/3/2/182/4557941
 7. https://www.intechopen.com/books/vitamin-k2-vital-for-health-and-wellbeing/anti-inflammatory-actions-of-vitamin-k