Wat doet magnesium voor je lichaam?

Wat doet magnesium voor je lichaam?

 Magnesium is essentieel voor een gezond lichaam. Het is het tweede meest voorkomende intracellulaire kation. Het katalyseert meer dan 300 reacties... en daar wil je geen tekort aan hebben. Vitaminfood helpt je deze 300 reacties efficiënt te laten verlopen door je te voorzien van het magnesium dat je nodig hebt.

Magnesium is echter nog steeds een micronutriënt en het lichaam heeft slechts 25 g nodig. Hiervan circuleert minder dan 1 g in het plasma en de rode bloedcellen. Magnesium wordt in de dunne darm tot 75% geabsorbeerd; afhankelijk van hoeveel het is ingenomen.

Toepassingen van magnesium in het lichaam 

 1.       Hart gezondheid

Van magnesiumsupplementen is in verschillende studies bewezen dat zij de bloeddruk verlagen, hoewel de omvang ervan zeer beperkt is. Uit een studie die 545 overgevoelige deelnemers volgde, bleek dat suppletie met magnesium een lichte daling van de bloeddruk veroorzaakte.

Andere studies hebben aangetoond dat een laag magnesiumgehalte verband houdt met een verhoogd risico op plotse hartdood en een hoger risico op het ontwikkelen van ischemische hartziekten door een verminderde bloedtoevoer vanuit de hartspier.

Het handhaven van een gezond magnesiumgehalte wordt ook in verband gebracht met een verminderd risico op een beroerte.

 1.       Eiwitsynthese, inclusief RNA en DNA.

Magnesium is een cofactor voor diverse door enzymen gestuurde reacties. De belangrijkste daarvan is de eiwitsynthese. Een tekort aan magnesium is schadelijk voor de eiwitproductie die wordt gevoeld bij de regeneratie van cellen en belastingen van verschillende lichaamssystemen zoals het immuunsysteem.

Voor RNA en DNA is het betrokken bij de processen van replicatie, transcriptie en translatie die centraal staan bij de genetische overerving en de eiwitsynthese. Magnesium houdt deze processen onder controle, die anders catastrofaal zouden verlopen.

 1.       Gezondheid van de botten

Botten bevatten in feite meer dan 60% van het totale magnesiumgehalte in het lichaam.

Magnesium is verbonden met het succes van verschillende activiteiten die betrokken zijn bij de gezondheid van de botten. Een tekort aan magnesium wordt in verband gebracht met osteoporose en osteopenie, vooral bij vrouwen na de menopauze. Vitaminevoeding met magnesium kan ook voor deze groep helpen de botdichtheid te vergroten.

Het beïnvloedt de activiteiten van osteoblasten en osteoclasten, die respectievelijk de botmatrix afscheiden en deze na de botvorming in stand houden. De omzetting van vitamine D in zijn actieve vorm wordt ook geregeld door enzymen die door magnesium worden geactiveerd. Het is ook een cofactor bij de productie van het bijschildklierhormoon, dat de botvorming regelt.

 1.       Glucosecontrole

Van de meer dan 300 reacties zijn de meeste reacties stofwisselingsreacties. Magnesium is van vitaal belang voor de werking van deze enzymen. Het zorgt ervoor dat het lichaam voldoende toevoer van energie krijgt voor de verschillende processen. Bij een tekort is een van de eerste symptomen dan ook vermoeidheid, zwakte en verwarring, omdat de energievoorziening in gevaar is gebracht door een inefficiënte omzetting van glucose naar energie.

Zonder magnesium kunnen de reacties op het koolhydraatmetabolisme niet plaatsvinden.

 1.       Metabolisme

Naast glucosecontrole is magnesium ook een cofactor voor andere metabolische reacties in verschillende organen. Het is nodig voor endocriene functies, de lever homeostatische, uitscheidende en metabolische rollen naast vele andere. Deze reacties kunnen niet tot het einde worden opgesomd. Het zijn er veel en ze zijn allemaal van vitaal belang en de enige zekere manier om ze efficiënt te laten verlopen is door voldoende magnesium te consumeren.

 1.       Transport van calcium- en kaliumionen door de celwanden

Magnesium is ook noodzakelijk voor het transport van bepaalde ionen, waaronder kalium en calcium. Dit blijkt verder uit het feit dat het lichaam hypokaliëmie en hypocalciëmie ontwikkelt als een gevorderd effect van magnesiumtekort.

 1.       Zenuwfunctie

Magnesium is van vitaal belang voor de afgifte van neurotransmitters. Voor een doeltreffende zenuwoverdracht van de ene zenuw naar de andere moeten neurotransmitters spontaan worden vrijgemaakt en wanneer dit wordt verstoord, wordt de zenuwfunctie verstoord, vooral in de hersenen, die talrijke zenuwknooppunten bevatten.

 1.       Spiersamentrekking

 Spiersamentrekkingen ontstaan en worden in stand gehouden door calcium dat zich bindt aan bepaalde calciumbindingsplaatsen. Magnesium is een natuurlijke calciumblokker en bindt zich op competitieve wijze aan deze bindingsplaatsen om de spier te ontspannen, wat belangrijk is voor de spierregulatie. Om deze reden kan een gezonde hoeveelheid magnesium spierkrampen voorkomen.

 1.       Voorkomen - Gehoorverlies

Nierstenen

Migraine en hoofdpijn - orale doses hebben in de loop der tijd bewezen effectief te zijn. Lage hoeveelheden bevorderen ook de afscheiding van serotonine, vasoconstrictie en verhogen de prikkelbaarheid. Deze veroorzaken allemaal acute hoofdpijn en migraine.

 

 1.   Verbeteren van atletische prestaties

Magnesium helpt bij de verplaatsing van bloedglucose naar de spieren, wat uiteraard van invloed is op de sportprestaties. Het is ook nuttig om lactaat weg te voeren van de spieren, wat de toxiciteit vermindert. Door deze twee stoffen is de sporter energieker en kan hij veel langer volhouden omdat lactaat uit de spieren wordt vervoerd.

 1.   Behandelt slaapproblemen en humeur

Dit is misschien wel een van de bekendste voordelen van magnesiumsuppletie. Magnesium geneest slapeloosheid door het lichaam en de spieren te helpen ontspannen zodat ze kunnen rusten. Het helpt ook bij het beensyndroom en rusteloosheid. Dit zou ook te maken kunnen hebben met het effect op de stemming en de afgifte en werking van neurotransmitters in de hersenen.

Magnesium kan helpen de stress en mentale strijd bij depressieve mensen te verlichten.

 1.   Verlicht de symptomen van diabetes type 2

Hoogteziekte

Hooikoorts

Ziekte van Lyme

Astma - het antagoniseert het effect van calcium en voorkomt neutrofiele ademhalingsuitbarstingen.

Huidinfecties

 1.   Hoge bloeddruk behandelen

Pre-eclampsie - magnesium heeft een vaatverwijdend effect en beschermt ook tegen oxidatieve schade.

Hartaanval

Premenstrueel syndroom

Hoge niveaus van cholesterol met hoge dichtheid

 1.   Anti-inflammatoire voordelen
 2.   Antiacidum en laxeermiddel

De beroemde magnesium-antacidetabletten; magnesiumhydroxide dat helpt de pH van de maag te herstellen en als laxeermiddel bij maagklachten en sommige medische preparaten.

Dit helpt bij het oplossen van constipatie...magnesium kan helpen de darmen te ontspannen en de boel weer in beweging te krijgen. Genoeg ervan in het lichaam helpt constipatie te voorkomen.

 

 Aanbevolen dagelijkse inname van magnesium voor verschillende leeftijden

Leeftijd

Male

Female

1-3 jaar

80 mg

80 mg

4-8 jaar

130 mg

130 mg

9-13 jaar

240 mg

240 mg

14–18 years

410 mg

360 mg

19-30 jaar

400 mg

310 mg

31-50 jaar

420 mg

320 mg

51+ years

420 mg

320 mg

 

Tekortkoming

Het magnesiumgehalte in het lichaam wordt gereguleerd door de uitscheiding via de nieren. Een tekort aan magnesium is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een te lage inname via de voeding. Vitaminfood wil deze belangrijke factor oplossen en zo de mogelijkheid van een tekort wegnemen.

Groepen die het risico op een tekort lopen, zijn onder meer:

 •         Chronische alcoholisten - slechte voedingsinname, schade aan de lever en de darmen beïnvloeden de hoeveelheid voedingsstoffen in het lichaam.
 •         Die onder bepaalde medicatie zijn waarvan de bijwerking een verminderde absorptie of magnesium homeostase is
 •         Ouderen - de cellen in de darmen slijten met de tijd af en met het ouder worden heeft het lichaam een verminderd vermogen om de cellen te regenereren. De hoeveelheid fecale uitscheiding neemt ook toe.
 •         Patiënten met type 2 diabetes - verhoogde renale excretie.
 •         Mensen met een verminderde absorptie als gevolg van problemen met het maag-darmkanaal, zoals de ziekte van Crohn.

 

Symptomen omvatten:

 •         Verlies van eetlust
 •         Spiersamentrekkingen en krampen
 •         Stemmingswisselingen en veranderde persoonlijkheid
 •         Misselijkheid en braken
 •         Vermoeidheid
 •         Zwakte
 •         Gevoelloosheid en tintelingen
 •         Abnormale hartslag

 

Gekoppeld aan :                   

 • Osteoporose
 • Anxiety
 • Prikkelbaarheid
 • Depressie
 • ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit)
 • Verminderde mineraalabsorptie waardoor hypokaliëmie en hypocalciëmie

De gevolgen van een magnesiumtekort zijn nadelig en strekken zich uit over verschillende lichaamssystemen en verschillende organen worden aangetast. Vitaminfood helpt je om al deze systemen onder controle te houden en de 15+ gezondheidsvoordelen te oogsten die hierboven zijn opgesomd. 

Vergeet ook niet dat Vitaminfood maaltijdvervangende shakes complete voeding bieden en alle 300 reacties ondersteunen waar magnesium bij betrokken is. Vitaminfood is meer dan alleen een maaltijdshake, het is de goede brandstof die je lichaam nodig heeft.

Referenties:

 1.     https://www.livescience.com/42972-magnesium-supplements-facts.html
 2.     https://medlineplus.gov/ency/article/002423.htm#:~:text=Magnesium%20is%20nodig%20voor%20meer%20productie%20van%20energie%20en%20eiwit.
 3.     https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/magnesium-supplements/faq-20466270
4.       https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/what-are-the-health-benefits-of-magnesium/