Waarom je koper nodig hebt in de voeding

Koper is een spoorelement dat het lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft. Het is echter essentieel om er voldoende van in het lichaam te hebben, omdat de hoeveelheid niet gelijk is aan het belang ervan. Vitaminfood maaltijdvervangende shakes bieden complete voeding, inclusief een adequate dosis koper. Met Vitaminfood-producten krijgt u alles wat u nodig heeft, inclusief de micro- en spoorelementen. 

Vitaminfood voorziet in de dagelijkse behoefte, die ongeveer 2-3 mg per dag bedraagt. Het grootste deel van deze inname is geconcentreerd in organen met een hoge stofwisseling, omdat koper ook essentieel is voor de stofwisseling. De lever, het hart, de nieren en de hersenen krijgen dus het grootste deel van deze minieme hoeveelheden binnen.

Enkele van de gezondheidsvoordelen van het opnemen van koper in de voeding zijn:

1. Normale werking van bindweefsels

Koper is nodig voor de vorming van collageen, de meest voorkomende eiwitvezel in het lichaam en de meest voorkomende vezel in het bindweefsel. Deze zijn verantwoordelijk voor de structurele kenmerken en het uiterlijk dat je krijgt en koper bevordert al deze processen.

2. Normale werking van het skelet en het zenuwstelsel

Het speelt een rol bij de synthese van neurotransmitters en bij de overdracht van zenuwimpulsen. Koper is ook betrokken bij de vorming van een myelineschede. Myelinescheden bedekken de zenuwassen en zorgen voor isolatie, zodat de opgewekte impulsen niet verloren gaan in de omliggende cellen en weefsels.

Zonder koper zouden onze zenuwuiteinden minder gevoelig zijn dan nu en zou ons reactievermogen veel trager zijn. We zouden allemaal functioneren als een verouderd computersysteem.

3. Normale werking van het immuunsysteem

Koper helpt ook het aantal witte bloedcellen gezond te houden en neutropenie te voorkomen. Mensen met neutropenie hebben een verzwakt afweersysteem en lopen meer kans besmet te raken bij blootstelling aan ziekteverwekkers. Het is bewezen dat een adequate kopersupplementatie het aantal en de functie van T-lymfocyten snel herstelt.

Wanneer ziekteverwekkers binnendringen, verhoogt het lichaam de productie van witte bloedcellen om de indringers te bestrijden. Voldoende koper zorgt ervoor dat dit proces niet wordt geremd en dat uw lichaam bekwaam genoeg is om u te beschermen wanneer ziekteverwekkers u aanvallen.

4. Vorming van rode bloedcellen

Koper is in combinatie met ijzer noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine pigment dat zuurstof bindt voor transport. Koper is een cofactor in enzymatische richtingen voor de vorming van rode bloedcellen en de opname van ijzer in de dunne darm.

5. Voorkomen van botafwijkingen

Koper heeft ontstekingsremmende effecten die helpen de botten gezond te houden. Dit houdt de integriteit van de botcellen in stand die gezonde botten in stand houden.

Belangrijker is echter de vorming van collageen. Collageen is een primaire factor in de botopbouw en -structuur. Het is dus van belang voor de gezondheid van de botten. Koper draagt dus bij tot het behoud van een sterke botstructuur door de vorming en het onderhoud van de collageenvezels in het bot.

Koper dient ook als cofactor voor de enzymen die betrokken zijn bij de vernetting van collageenvezels. Vernettering komt voor in bepaalde bindweefsels voor een grotere sterkte in het verweven model.

6. Essentieel voor het metabolisme

Koper is, zoals reeds besproken, geconcentreerd in organen met een hoge energiebehoefte, omdat het de snelheid van het metabolisme verhoogt. Het vrijkomen van ATP in de mitochondriën is afhankelijk van de betrokkenheid van koperhoudende enzymen. Koper zorgt voor efficiëntie bij de energieleverende reacties die in de cel plaatsvinden.

7. Oxideert en vernietigt vrije radicalen

In de cel, waar het dient om energieleverende reacties mogelijk te maken, fungeert koper ook als antioxidant. Het oxideert vrije radicalen die tijdens het energiemetabolisme ontstaan en beschermt de cel tegen deze giftige, zeer reactieve atoomsoorten.

8. Melanine vorming

Melanocyten produceren melanine in aanwezigheid van het enzym tyrosinase, zonder hetwelk het proces wordt verstoord en albinisme ontstaat. Tyrosinase is een koper-enzym, wat betekent dat koper deel uitmaakt van zijn chemische structuur. Bij voldoende hoeveelheden wordt de melanineproduktie bevorderd, maar bij tekorten wordt deze sterk belemmerd, waardoor het risico van schade door ultra-violette stralen toeneemt.

Koper komt de huid ook op andere manieren ten goede, zoals bij de collageenproductie die de structuur van de huid in stand houdt.

Het is ook nuttig in wondverband omdat het de regeneratie van de huid bevordert, de vorming van bloedvaten stimuleert en antimicrobiële eigenschappen heeft voor de genezende wond.

 

De aanbevolen dagelijkse inname

Geboorte tot 6 maanden* 200mcg

7-12 maanden* 220 220

1-3 jaar 340 340

4-8 jaar 440 440

9-13 jaar 700 700

14-18 jaar 890 890 1000 1300

19-30 jaar 900 900 1000 1300

31-50 jaar 900 900 1000 1300

51+ jaar 900 900

Koper gebrek

Klinische kopertekortkoming komt zelden voor, tenzij men sterk ondervoed is.

Enkele factoren die hiertoe kunnen bijdragen zijn chronische diarree, verminderde opname van voedingsstoffen door aandoeningen van de darmen zoals de ziekte van Crohn en prikkelbare darmsyndromen.

Er is ook een hoge inname van ijzer en zink. Vooral zink blijkt een belangrijke invloed te hebben op de absorptiesnelheid van koper. De optimale verhouding voor de inname van koper en zink is 1:10. Als deze verhouding wordt overschreden, neemt de hoeveelheid koper die door het lichaam wordt opgenomen sterk af.

Daarnaast kunnen andere voedingsstoffen de absorptiesnelheid verhogen en tekorten helpen voorkomen. Daartoe behoren borium, ascorbinezuur, selenium, mangaan en molybdeen. Het betere nieuws is dat Vitaminfood veganistische maaltijdvervangende shakes alle voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft. Al deze hierboven genoemde zijn aanwezig. Maak van ons uw one-stop-shop voor al uw voedingsstoffen en pluk de maximale gezondheidsvoordelen van complete voeding.

 

Tekenen en symptomen omvatten

  • Vermoeidheid
  • Verhoogde vatbaarheid voor infecties - zoals hierboven besproken speelt koper een sleutelrol in de immuunafweer en in geval van een tekort wordt het immuunsysteem sterk aangetast.
  • Bloedingen onder de huid
  • Beschadigde bloedvaten
  • Haaruitval
  • Bleke huid
  • Vergroot hart

 Giftigheid van koper

In hoge doses (meer dan 10000mg/dag) is koper ook giftig. Alle inname en suppletie moet onder die hoeveelheid worden gehouden voor volwassenen en nog lager voor jongere mensen. De periode moet ook worden gereguleerd en er moeten regelmatig tests worden uitgevoerd om te voorkomen dat de werkzaamheidswaarden in het lichaam worden overschreden.

Mensen met de ziekte van Wilson moeten zich onthouden van kopersupplementen en koperrijke diëten. Dit is een zeldzame aandoening waarbij koper zich ophoopt in de lever en de hersenen en daar complicaties veroorzaakt. Het is ook een erfelijke aandoening, dus het is verstandig om advies te vragen als er een familiegeschiedenis is.

In deze toxische hoeveelheden leidt koper tot misselijkheid, diarree en braken, bloedarmoede, nierbeschadiging en in extreme en onopgemerkte hoeveelheden zelfs de dood.

 

Vitaminfood is de keuze voor een regelmatige adequate kopervoorziening. Koper is, zoals we hebben gezien, essentieel voor het normaal functioneren van het lichaam. Voor bodybuilders is het een pluspunt voor de vorming van collageen. Krijg er voldoende van binnen met Vitaminfood maaltijdvervangende shakes en eiwitshakes. Bestel nu om uw kopervoorraad binnen te krijgen.

 

Referenties:

1. https://copperalliance.org.uk/knowledge-base/education/education-resources/copper-essential-human-health/

2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165#:~:text=Koper%20is%20een%20essentieel%20voedingsstof,cardiovasculaire%20ziekte%20en%20osteoporose%2C%20too.

3. https://selfhacked.com/blog/copper/