Voordelen van vitamine B6 in uw voeding

Vitaminen en mineralen zijn van vitaal belang en er zijn vele manieren om gezonde hoeveelheden binnen te krijgen. Vitaminfood maaltijdvervangende shakes is een manier om dat te doen. Vitamine B6 is een van de bestanddelen en ook een van de essentiële vitaminen en mineralen. Bekijk hieronder de voordelen ervan.

Vitamine B6 kan je vrolijker maken, een stuk gezonder voor je immuunsysteem en je hersenen. In combinatie met een paar andere voedingsstoffen kan het een grote invloed hebben op je geheugen en cognitieve vermogen.

Vitamine B6 is de algemene en generieke naam voor 6 andere vitamines die vrijwel dezelfde groep verbindingen vormen. Dit zijn pyridoxine (de meest voorkomende en een vervangende naam voor vitamine B6 en ook de alcoholvariant), pyridoxal (de aldehydevariant), pyridoxamine en 3 andere fosfaatvarianten. Deze zijn allemaal belangrijk voor verschillende functies in het lichaam.

Vitaminfood maaltijdvervangende shakes zijn een complete maaltijdoptie met verrijking met vitamine B6 om ervoor te zorgen dat u de benodigde hoeveelheden binnenkrijgt. Wij leveren de co-enzymvormen PLP en PMP om de bruikbaarheid van de B6 uit Vitaminfood-diëten verder te verhogen.

Voordelen van vitamine B6 in de voeding

 1. Vitamine B6 is een co-enzym in chemische reacties, voornamelijk voor het energiemetabolisme en de eiwitsynthese.

PLP en PMP zijn beide nodig voor de katalyse van meer dan 100 verschillende enzymreacties die betrokken zijn bij het aminozuurmetabolisme en het metabolisme van lipiden, koolhydraten en één-koolstofeenheden.

Dit maakt ze van vitaal belang voor het normaal functioneren van het lichaam vanwege de aard en het belang van de reacties die ze katalyseren. Tot de eiwitten die hier worden besproken behoren hemoglobine voor zuurstoftransport, aminozuren en vetzuren voor genetisch materiaal.

 1. De hoeveelheid homocysteïne in het lichaam regelen.

Dit is een aminozuur dat in verband wordt gebracht met congestief hartfalen indien het in grote hoeveelheden in het bloed aanwezig is (hyperhomocysteïnemie). Dit veroorzaakt ontstekingen aan hart en vaten, naast andere complicaties. Het is echter bewezen dat vitamine B6, B9 en B12 samenwerken om dit aminozuur onder controle te houden en hartinsufficiëntie te voorkomen.

 1. Synthese van neurotransmitters en myeline

De biosynthese van neurotransmitters in de hersenen is ook afhankelijk van vitamine B6. Tot de neurotransmitters behoren serotonine - bevordert onze stemming en een tekort hieraan wordt in verband gebracht met depressie, noradrenaline, melatonine - regelt de slaapcyclus door middel van een interne klok. De efficiënte overdracht van impulsen tussen zenuwcellen beïnvloedt de stemming, de slaap en meer hormoongestuurde factoren.

    4. Helpt infecties te bestrijden door het immuunsysteem te ondersteunen

Een tekort beïnvloedt het immuunsysteem; zowel de cel-gemedieerde als de humorale afweermechanismen. De betrokken activiteiten zoals differentiatie en rijping, gevoeligheid en antilichamenproductie worden alle beïnvloed door een tekort en bevorderd door gezonde hoeveelheden.

 1. Verbetert de conditie van de zwangerschap

Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Het helpt de ochtendmisselijkheid te verminderen, ofwel het gevoel van misselijkheid of braken, dat veel voorkomt bij zwangere vrouwen. Dit verstoort vrij gemakkelijk en zeer vaak de sociale interacties en het lichamelijk functioneren.
 • Vermindert vroeggeboorte door het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel bij de foetus en het functioneren van de moeder.
 • Zorgen voor een normale ontwikkeling van de hersenen van de foetus.

 

 1. Het is aangetoond dat het kankers die de darmen aantasten tegenhoudt. Colorectale kanker kan bijvoorbeeld worden voorkomen door een gezonde inname van vitamine B6
 2. Verbetering van het cognitief functioneren

Bij ouderen bij wie de cognitieve achteruitgang met het ouder worden sterk begint, zou suppletie met vitamine B6 kunnen helpen deze achteruitgang te beperken en het risico van een depressie op latere leeftijd te verkleinen. Van de onderzochte personen scoorden degenen die supplementen kregen hoger in tests die de effectiviteit aantoonden.

 1. Het stemmingsverbeterende effect kan de manifestatie van andere premenopauzale syndromen helpen verminderen
 2. Vitamine B6 in de vorm van PLP is ook nodig bij de omzetting van tryptofaan, een aminozuur, in niacine, een andere B-vitamine (B3), waardoor een tekort ervan wordt voorkomen en alle gezondheidsvoordelen die vitamine B3 met zich meebrengt, worden bevorderd.
 3. Behandeling van carpaal tunnel syndroom

Deze aandoening veroorzaakt gevoelloosheid, pijn en zwakte van de vingers en de hand ten gevolge van problemen met de nervus medianus die zich bij de pols bevindt. Deze kan zijn samengedrukt door herhaald letsel of stress en zwelling. Behandeling met vitamine By6 heeft in een aantal gevallen verbetering gebracht in deze aandoening.

 1.   Andere medische voordelen van een gezonde hoeveelheid vitamine B6 en de supplementatie ervan zijn onder meer:
 •         Preventie en verbetering van artritis en osteoporose
 •         Behandeling van hereditaire sidero-blastische anemie
 •         Voorkomen dat bijwerkingen van bepaalde antipsychotica optreden. Bijwerkingen kunnen zijn ongewenste spierbewegingen en neuroleptische onbekwaamheden.

 

Vitamine B6 kan niet in het lichaam worden aangemaakt en moet dus uit de voeding worden gehaald. Vitaminfood is een zekere en effectieve manier om uw dagelijkse dosis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. Het is ook een duurzame manier voor langdurig gebruik en wanneer u er zin in heeft.

In het lichaam wordt vitamine B6 opgenomen in het jejunum, het bovenste deel van de dunne darm tussen de twaalfvingerige darm en de kronkeldarm. De concentratie kan worden gemeten aan de hand van plasma en een tekort kan worden vastgesteld.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor verschillende leeftijden.

Leeftijd

Mannelijk

Vrouw

Zwangerschap

Lactatie

Geboorte tot 6 maanden

0,1 mg*

0,1 mg*

7-12 maanden

0,3 mg*

0,3 mg*

1-3 jaar

0,5 mg

0,5 mg

4-8 jaar

0,6 mg

0,6 mg

9-13 jaar

1,0 mg

1,0 mg

14-18 jaar

1,3 mg

1,2 mg

1,9 mg

2,0 mg

19-50 jaar

1,3 mg

1,3 mg

1,9 mg

2,0 mg

51+ jaar

1,7 mg

1,5 mg

 

Tekortkoming

Het komt zelden voor dat een vitamine B6-tekort op zichzelf staat, omdat het meestal gepaard gaat met een tekort aan een andere B-vitamine. Groepen die vatbaar zijn voor zo'n tekort zijn onder meer:

 • Alcoholisten vanwege de verminderde absorptie en voedingsinname
 • Mensen met andere aandoeningen zoals uremie, levercirrose, hyperthyreoïdie, malabsorptie en darmaandoeningen zoals coeliakie of de ziekte van Crohn, nieraandoeningen in het eindstadium en congestief hartfalen.

Al deze omstandigheden leiden tot de inname van zeer weinig B6, ongevoeligheid van de verschillende spieren en organen of overmatige uitscheiding van deze in water oplosbare vitamine, waardoor er onvoldoende hoeveelheden in het lichaam achterblijven.

Symptomen van een tekort zijn: spierzwakte, nervositeit, prikkelbaarheid, depressie, geheugenverlies, verwardheid en verminderde concentratie. Ontsteking van de tong, mondzweren en huidafwijkingen worden ook in verband gebracht met B-vitaminen.

Een tekort aan vitamine B6 wordt verder in verband gebracht met microcytaire anemie, afwijkingen in de elektro-encefalografie, dermatitis met cheilosis (schilfering op de lippen en barstjes in de mondhoeken) en glossitis (gezwollen tong), depressie en verwardheid, en een verzwakte immuunfunctie. Mensen met een lichte vitamine B6-deficiëntie hebben soms maanden of zelfs jaren geen tekenen of symptomen van een tekort. Bij zuigelingen kan een tekort aan vitamine B6 leiden tot prikkelbaarheid, een abnormaal acuut gehoor en krampachtige aanvallen.

De gevolgen van een tekort aan vitamine B6 zijn onder andere:

 • Huidaandoeningen zoals jeukende uitslag op de huid
 • Verminderde functie en verminderde gevoeligheid van perifere zenuwen
 • Complicaties met de algemene bloedcirculatie als gevolg van ontsteking en ongezonde homocysteïnespiegels
 • Verstoorde productie van slijm door de slijmvliezen.

Toxiciteit en veiligheid

Bijwerkingen zijn niet kenmerkend voor vitamine B6-suppletie en is daarom veilig voor de meeste mensen, zeer zelden zal het dodelijke reacties veroorzaken.

Tot zover is het duidelijk dat vitamine B6 nodig is om het lichaam optimaal te laten functioneren, met name de meer dan 100 enzymreacties. Vitaminfood zorgt ervoor dat al die reacties verlopen zoals het hoort, dat de neurotransmitters worden aangemaakt en de homocysteïne wordt gereguleerd. Haal Vitaminfood voor B6-voorziening en maak u minder zorgen.

 

Referenties:

 1.     https://www.who.int/elena/titles/vitaminb6-pregnancy/en/
 2.     https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
 3.     https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6
 4.     https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2011-09/many-uses-vitamin-b6
 5.     https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-b6-pyridoxine
 6.     https://www.byrdie.com/benefits-of-vitamin-b6