Vitamine B9 : Waarom?

Vitamine B9 : Waarom?

Ook dit is een belangrijk onderdeel van de micronutriënten. Vitamine B9 werkt nauw samen met de vitamines B6 en B9 om ervoor te zorgen dat het lichaam optimaal functioneert. Vitaminfood veganistische maaltijdvervangende shakes leveren een adequate hoeveelheid van alle drie. Dit bevordert de efficiëntie aanzienlijk.

Het is een in water oplosbaar bestanddeel, wat betekent dat het meestal opgelost in het bloedplasma wordt aangetroffen, als het al niet in reserves aanwezig is. B9 komt in twee vormen voor:

 1. Folaat - de natuurlijk voorkomende vorm van de verbinding die wordt verkregen uit planten en andere natuurlijke bronnen.
 2. Foliumzuur - de synthetische vorm van de vitamine. Qua structuur lijkt het sterk op het natuurlijke foliumzuur. Daardoor is het een goede aanvulling op de natuurlijke vitamine. De functies die het vervult zijn vergelijkbaar en er zijn geen serieuze verschillen geconstateerd in de manier waarop het lichaam deze twee waarneemt.

Foliumzuur vs folaat; is er een verschil?

Foliumzuur wordt ook pteroylglutaminezuur of folacine genoemd en is een onderdeel van het B-complex. Omdat ze bijna identiek zijn in moleculaire structuur, worden foliumzuur en folaat door velen beschouwd als hetzelfde ding. Maar dat zijn ze niet.

Het verschil tussen foliumzuur en foliumzuur zit in de omzettingsprocessen die ze ondergaan in het lichaam. Folaat wordt in de darm omgezet in zijn actieve vorm, 5-MTHF. In deze vorm wordt het gemakkelijk gebruikt in verschillende delen van het lichaam.

Foliumzuur wordt echter in de spieren en de lever omgezet in 5-MTHF. Voor foliumzuur moet eerst absorptie in de bloedbaan plaatsvinden, daarna vindt de omzetting voor gebruik plaats in de betreffende weefsels. Om deze reden blijft een groter deel van het foliumzuur dan van het foliumzuur ongemetaboliseerd in het plasma van het lichaam in omloop. Dit proces verloopt in deze weefsels veel trager, omdat ze er minder aan aangepast zijn en minder efficiënt werken.

Foliumzuur is nog steeds gezond en dit hoeft geen alarm te slaan, aangezien de toxiciteitsniveaus vrij hoog zijn en zelden schadelijke gevolgen hebben.

Ondanks deze tekortkomingen is foliumzuur goedkoop, niet giftig en veroorzaakt het waarschijnlijk geen bijwerkingen, tenzij het in te grote hoeveelheden wordt ingenomen. Om deze redenen wordt foliumzuur op grote schaal gebruikt, vooral bij het voorkomen van zwangerschapscomplicaties en het corrigeren van zenuwafwijkingen.

 

Het belang van vitamine B9 in het lichaam

 1. Co-enzym bij de productie van nucleïnezuren en aminozuren.

Dit betekent dat B9 essentieel is voor de productie van gezond, goed gestructureerd en volledig ontwikkeld nucleïnezuur voor RNA, DNA en aminozuren.

 1. Essentieel voor de afbraak en het gebruik van VitamineB12 en C. Dit zijn andere zeer belangrijke vitamines die een rol spelen in respectievelijk onze immuniteit en onze neurale werking. Zonder VitamineB9 worden hun functies ook aangetast, wat aantoont hoe wijdverbreid het effect kan zijn.
 2. Voorkomt neurale buisdefecten, vooral bij zuigelingen en embryo's. Foliumzuur staat centraal in de vroege ontwikkeling van kinderen tijdens het prille begin van de zwangerschap. In de eerste maand, soms zelfs voordat de zwangerschap wordt ontdekt, kan een gezonde hoeveelheid een kind behoeden voor neurale buisdefecten en opeenvolgende miskramen.

Enkele van deze afwijkingen zijn spina bifida, dat zijn misvormingen in het ruggenmerg en de wervelbeenderen eromheen, en anencefalie, waarbij het grootste deel van de schedel ontbreekt.

Verschillende studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de foliumzuurspiegel en deze aandoeningen, met een prevalentie van 50% + tekorten in de geregistreerde gevallen. De conclusie is dat het handhaven van een gezond B9-gehalte tijdens de vruchtbare leeftijd van grote invloed is op de gezondheid van de baby.

 1. Voorkomt megaloblastaire anemie. Door zijn rol bij de synthese van aminozuren kan vitamine B9 ervoor zorgen dat de geproduceerde rode bloedcellen volledig ontwikkeld zijn en een goede structuur hebben voor zuurstoftransport.
 1. Reguleert het homocysteïnegehalte in het bloed en voorkomt zo hyperhomocysteïnemie (een aandoening waarbij het gehalte van dit aminozuur boven de normale waarden ligt) Vitamine B9 wordt ook gebruikt bij de omzetting van homocysteïne in methionine, een aminozuur dat wordt gebruikt voor eiwitsynthese of wordt omgezet in S-adenosylmethionine (SAMe), een verbinding die fungeert als primaire methyldonor in uw lichaam en nodig is voor tal van cellulaire reacties

 

Andere toepassingen van vitamine B9 in het lichaam zijn onder meer:

Gebruikt bij de aanvullende behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie.

Bevorderen van positieve gezondheid van de hersenen en herstel van dementie

Normaal metabolisme van het immuunsysteem

Gezonde en normale celdeling door instandhouding van de synthese, het herstel en de methylering van het DNA

Bevordert een normaal gezichtsvermogen, vooral op oudere leeftijd.

Gezonde groei van het weefsel van de moeder tijdens de zwangerschapsperiode

Preventie van huid- en andere oogaandoeningen.

 

Tekortkomingen

Foliumzuur is betrokken bij verschillende vitale stofwisselingsprocessen, en een tekort leidt tot een reeks negatieve gezondheidsuitkomsten.De tabel hieronder toont de aanbevolen dagelijkse innameniveaus. Vitaminfood gezonde maaltijdvervangers kunnen u helpen deze aanbevolen hoeveelheden binnen te krijgen en zo eventuele tekorten te voorkomen.

Dagelijks aanbevolen foliumzuur:

Categorie

Leeftijd

Dagelijkse hoeveelheid foliumzuur

Baby's

0-6 maanden

65 mcg ( microgram)

7-12 maanden

80 mcg

Kinderen

1-3 jaar

150 mcg

4-8 jaar

200 mcg

9-13 jaar

300 mcg

13-18 jaar

400 mcg

Heren

18 jaar en ouder

400 mcg

 

Enkele van de meest voorkomende symptomen van een Vitamine B9-tekort zijn:

 

 1. Bloedarmoede- dit is megaloblastaire bloedarmoede die ook macrocytisch wordt genoemd. Het wordt gekenmerkt door groter dan gebruikelijke rode bloedcellen die niet goed ontwikkeld zijn.
 2. algemene zwakte van het lichaam als gevolg van zuurstofgebrek in sommige weefsels en een verlaagde stofwisselingssnelheid
 3. Trombocytopenie - dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een extreem laag aantal bloedplaatjes in het bloed, waardoor er een risico op overmatige bloedingen bestaat.
 4. Gewichtsverlies
 5. Barstjes en pijn in tong en mond. De tong ontwikkelt een aandoening die glossitis wordt genoemd vanwege ontsteking die vaak voorkomt bij een tekort aan B-vitaminen.
 6. Diarree
 7. Neurale buisdefecten bij zuigelingen en foetussen
 8. Laag geboortegewicht en vroeggeboorte - Vitamine B helpt veel voorkomende neurale buisdefecten voorkomen. Als die zich toch voordoen, wordt de groei van het kind belemmerd door de slechte coördinatie van het onderontwikkelde zenuwstelsel, wat leidt tot een vroegtijdige beëindiging van de zwangerschap en een laag geboortegewicht.
 9. Leukopenie - dit is een laag aantal witte bloedcellen, vooral de neutrofielen. Dit verzwakt in feite de verdediging van het lichaam.

 

Veel voorkomende oorzaken van een tekort zijn:

Alcoholisme belemmert de spijsvertering en het absorptieproces. Dit vermindert ook de opname van voedingsstoffen uit maaltijden.

Colitis ulcerosa en andere darmafwijkingen die uiteraard van invloed zijn op de opname van deze voedingsstoffen, vooral als het in de maag voorkomt.

Nierdialyse kan een deel van de vitamine wegfilteren, waardoor een onvoldoende hoeveelheid overblijft

Leveraandoeningen tasten het opslagorgaan aan, dat ook een modulerende functie vervult om overschotten weg te spoelen.

 

 Aanvulling met Vitaminfood

Supplementen zijn een gemakkelijke en snelle manier om weer op het normale niveau te komen of zelfs om ervoor te zorgen dat u geen tekort krijgt. Vitaminfood is een betrouwbare en duurzame oplossing die ervoor zorgt dat uw vitamine B9-niveaus niet onder de normale bloedwaarden zakken. Het doet hetzelfde voor elke andere voedingsstof.

Waarom zou je meerdere supplementen nemen als je alles in één maaltijdvervangende shake kan krijgen? Vitaminfood geeft complete voeding in de vereiste hoeveelheden.

 

References

 1. https://www.open.edu/openlearn/science-maths-technology/biology/nutrition-vitamins-and-minerals/content-section-1.6.5
 2. https://www.precisionnutrition.com/encyclopedia/food/vitamin-b9-folic-acid
 3. https://www.verywellhealth.com/folic-acid-for-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome-715983
 4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/
 5. https://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/vitamins/b9/health-functions.html