Thiamine 101 - alle voordelen van vitamine B1

Thiamine 101 - alle voordelen van vitamine B1

Thiamine maakt deel uit van de B-vitamines; een groep van verschillende hydrofiele en wateroplosbare micronutriënten. Thiamine wordt ook vitamine B1 genoemd en werkt samen met andere vitamines om het lichaam soepel te laten functioneren en metaboliseren. Het bevat zwavel en is door het lichaam nodig voor een gezond zenuwstelsel en een gezonde stofwisseling, vooral in de hersenen.

Vitamine B1 wordt niet endogeen aangemaakt; het wordt niet in het lichaam aangemaakt. Het moet volledig uit de voeding verkregen worden. Dit is waar Vitaminfood complete voeding maaltijdshakes om de hoek komt kijken. Wij bieden het complete voedingspakket aan, inclusief Vitamine B1. Dit all-inclusive pakket zal u helpen om voldoende van elke voedingsstof binnen te krijgen, zowel de macro als de micro.

Het lichaam slaat thiamine ook niet op in hoeveelheden boven 30 mg. De halfwaardetijd (tijd die nodig is om op natuurlijke wijze tot de helft te reduceren) is ook zeer kort, slechts 9-18 dagen. Deze twee factoren samen maken een regelmatige en zeer frequente inname noodzakelijk om het thiaminegehalte weer aan te vullen. Vitaminfood maaltijdvervangende poeders en shakes zijn hier zeer geschikt voor met een abonnement.

Naast verrijkte Vitaminfood-producten is thiamine ook gemakkelijk verkrijgbaar in ongeraffineerde volle granen, zilvervliesrijst, bonen, erwten, noten, pinda's en groenten. Andere niet-veganistische bronnen zijn de meeste orgaanvleessoorten, zoals lever, die als reserve fungeert, en mager varkensvlees.

Thiamine is een integraal onderdeel van onze voeding, vooral vanwege het glucosemetabolisme in de hersenen. Er zijn nog veel meer redenen om Vitamine B1 in de voeding te hebben.

 1.     Enzymatische cofactor voor diverse processen.

Thiamine wordt gebruikt bij de synthese van aminozuren met vertakte ketens en het glucosemetabolisme om zetmeel en suiker in energie om te zetten. Het is ook nuttig bij de synthese van verschillende andere verbindingen zoals TPP uit magnesium dat als co-enzym dient bij complexe fysiologische reacties.

Thiamine geniet de voorkeur in specifieke reacties vanwege de hoge omloopsnelheid van thiamine.

In de hersenen is het nuttig voor mitochondriale lokalisatie-enzymen, waardoor dit orgaan zeer kwetsbaar is voor een tekort van welke aard dan ook. Het is zelfs nog belangrijker om gezonde hoeveelheden te handhaven tijdens snelle groeiperioden zoals perinatale en kindergroeispurten.

Het is ook een cofactor in het proces van myelineschedevorming. De myelineschede is een omhulsel van de neuronen en zorgt ervoor dat deze goed beschermd blijven tegen beschadiging.

 1.     Noodzakelijk voor een efficiënte werking van het zenuwstelsel omdat het de elektronenstroom in en uit de spieren en zenuwcellen regelt. Hierdoor kan de communicatie tussen verschillende lichaamsdelen doeltreffend verlopen en wordt een goede motorische coördinatie mogelijk. De werking van de spieren is sterk afhankelijk van de doeltreffendheid van deze transmissies.
 2.     Vermindering van menstruatiekrampen - een studie uitgevoerd bij tieners op de middelbare school toonde een verminderde hoeveelheid menstruatiepijn aan bij degenen die thiaminesupplementen innamen, vergeleken met degenen die een placebo innamen. Dit toonde aan dat thiaminesupplementen ernstige krampen kunnen helpen verminderen.
 3.     Versterkt de immuniteit - thiamine is een antistressmiddel. Stress kan ontstekingen veroorzaken en het effect van bepaalde hormonen onderdrukken, wat leidt tot een verminderde immuniteit. Vitamine B1 kan echter helpen deze effecten te verminderen en om te keren, waardoor de immuniteit wordt gestimuleerd.
 4.     Bevordert een gezonde spijsvertering - Vitamine B1 speelt een actieve rol bij de regulering van de productie van zoutzuur in de maag. HCl is nodig voor de spijsvertering om ziekteverwekkers te doden en de ultieme Ph te leveren voor de afbraak van eiwitten. Thiamine helpt de productie ervan te reguleren, aangezien een teveel maagzweren kan veroorzaken.
 5.     Gezonde ontwikkeling van botten, tanden, huid en nagels.

Dit zijn enkele van de grootste gebieden waar thiamine van belang is. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van ziekten die na de tekorten aan bod komen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de verschillende leeftijdsgroepen staat hieronder vermeld. Bij het merendeel van de bevolking zijn geen ernstige gevolgen van overdosering geconstateerd, maar het is wel van belang binnen de perken te blijven.

 

Levensfase

Leeftijd

Mannetjes (mg/dag)

Vrouwtjes (mg/dag)

Zuigelingen

0-6 maanden

 0.2

0.2

Zuigelingen

7-12 maanden

0.3

0.3

Kinderen

1-8 jaar

0.5/0.6

0.5

Kinderen

9-13 jaar

0.9

0.9

Adolescenten

14-18 jaar

1.2

1.0

Volwassenen

19 jaar en ouder

1.2

1.1

Zwangerschap

alle leeftijden

-

1.4

Borstvoeding

alle leeftijden

 -

1.4

 

Thiamine tekort

In het menselijk lichaam zijn de skeletspieren, het hart, de lever, de nieren en de hersenen de weefsels die rijk zijn aan thiamine. Een tekort valt ook zwaar op deze organen. De reserves zijn zeer gering en een tekort kan zich al na twee weken voordoen, zodat nog voorzichtiger moet worden gehandeld. Oorzaken van een tekort kunnen zijn:

 • Onvoldoende inname door de keuze van de maaltijdsamenstelling of ook door de aard van het koken. Thiamine gaat gemakkelijk verloren wanneer voedsel wordt gekookt of verwerkt. Sommige methoden, zoals koken en het laten uitlekken en afspoelen van pasta, beroven het voedsel van deze in water oplosbare vitaminen. Thiamine kan ook verdampen in een open pan. De opname kan ook optreden door darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn.
 • Overmatig urineverlies als gevolg van urine-incontinentie en nieraandoeningen kan er ook toe leiden dat de uitscheiding sneller verloopt dan de aanvulling, waardoor een tekort ontstaat. Diuretica hebben ook te lijden onder overmatig verlies van voedingsstoffen.
 • Antithiaminefactoren die de absorptie, de opslag en het gebruik van thiamine in het lichaam remmen, waardoor de gevolgen van een tekort zich kunnen manifesteren. Sommige planten bevatten deze antithiaminefactoren en thiaminases die thiamine in voedsel afbreken. Hieronder vallen betelnoten, thee en koffie, zelfs als deze cafeïnevrij zijn.
 • Verhoogde behoefte door het verrichten van zwaarder werk dat een hogere energietoevoer vereist. Omstandigheden die leiden tot een verhoogde behoefte aan thiamine zijn onder meer zware lichamelijke inspanning, koorts, zwangerschap, borstvoeding, en de groei van adolescenten. Door dergelijke omstandigheden lopen personen met een marginale thiamine-inname het risico op het ontwikkelen van symptomatische thiaminedeficiëntie

 

Vitamine B1-tekort draagt bij tot een aantal aandoeningen, variërend van milde psychiatrische symptomen en neurologische aandoeningen tot ernstige zoals encefalopathie en congestief hartfalen. Veel voorkomende symptomen van een tekort zijn:

 •         Anorexia
 •         Spierpijn
 •         Irritability
 •         Verminderd bewustzijn
 •         Ataxia
 •         Agitatie
 •         Verminderde peesreflex
 •         Encephalopathie
 •         Spieratrofie

Een aandoening die melkzuurose wordt genoemd (ophoping van lactaat in de spieren van het lichaam) kan ook optreden en lusteloosheid en mitochondriale disfunctie in het hart en de gladde spieren van de maag en de binnenbekleding veroorzaken. De neurologische symptomen zijn het gevolg van een tekort aan energie in de hersenen en een verminderde synthese van neurotransmitters.

Een tekort aan thiamine veroorzaakt de gebreksziekte die beriberi wordt genoemd. Beriberi is onderverdeeld in drie delen:

 1. Droge beriberi- dit tast het zenuwstelsel aan als een geheel van neuromusculaire complicaties zoals zwakte en perifere neuropathie (beschadiging van zenuwen in andere delen dan de hersenen). Het begint met verlies van spierkracht en uiteindelijk verlamming als het niet wordt behandeld.
 2. Natte beriberi - tast het hartstelsel aan en veroorzaakt cardiovasculaire complicaties zoals congestief hartfalen als gevolg van verzwakte hartspieren.
 3.     Cerebrale beriberi - dit tast het centrale zenuwstelsel aan; de hersenen en het ruggenmerg. Een belangrijk effect is het syndroom van Wernicke-Korsakoff, een soort hersenaandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan thiamine. Typisch zijn de symptomen van de ziekte van Wernicke die het eerst optreden. Symptomen zijn verwardheid, verlies van spiercoördinatie, en veranderingen in het gezichtsvermogen zoals nystagmus (snelle, ongecontroleerde oogbewegingen). Het syndroom ontwikkelt zich vaak later, met symptomen als geheugenverlies, moeite met het vormen van nieuwe herinneringen, hallucinaties, en het verzinnen van verhalen (confabulatie genoemd).

 

Ziektebehandeling

Thiamine is doeltreffend bij de behandeling van sommige ziekten en het omkeren van aandoeningen, vooral die welke het gevolg zijn van een tekort. Als de diagnose vroeg wordt gesteld en voordat de effecten zich tot latere stadia ontwikkelen, kan thiamine de vroegere gezondheidstoestand herstellen.

Ziekte van Alzheimer

Ouderen hebben een lagere opnamesnelheid en zijn kwetsbaar voor thiaminedeficiëntie als gevolg van een slechte inname via de voeding. Thiamine heeft ook een effect op bepaalde vormen van dementie aangetoond en zou kunnen helpen de cognitieve achteruitgang bij ouderen te verminderen. Het bevordert ook de thiamine-afhankelijke hersenfuncties op deze leeftijd.

Het handhaven van gezonde hoeveelheden zal ook helpen bij het voorkomen van plaquevorming, verlies van neuronen, geheugenverlies en andere mentale achteruitgangsfactoren die leiden tot de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Congestief hartfalen

Een tekort veroorzaakt een energietekort in de hartspieren, wat leidt tot letsel. Het is deze schade die kan leiden tot congestief hartfalen. Als het echter in een vroeg stadium wordt ontdekt, wordt thiaminesuppletie gebruikt om verdere schade te voorkomen, aangezien de spieren zich op natuurlijke wijze of door verdere behandeling herstellen.

Bepaalde stofwisselingsziekten en genetische ziekten kunnen ook worden behandeld door suppletie, zoals de ahornsiroop-urineziekte bij kinderen. Naast behandeling is thiamine nuttig bij de preventie van cataract, diabetes mellitus en andere vasculaire complicaties.

Vitaminfood heeft alle thiamine die je nodig hebt

Ondervoeding met veel calorieën is het grootste risico voor uw thiaminegehalte. Dit is een calorierijk dieet dat vooral bestaat uit geraffineerde koolhydraten. Dit is een grote belemmering om te voldoen aan uw aanbevolen dagelijkse inname niveaus. De verhoogde calorie-inname verhoogt de thiaminebehoefte, waardoor de situatie nog erger wordt.

Vitaminfood is een compleet pakket dat de strijd om thiamine te krijgen of zelfs aan te vullen vermindert. Onze producten hebben een fijne balans tussen voldoende calorie-inname en evenwichtige voeding. Met Vitaminfood maaltijdvervangende shakes kunt u echt degeneratieve zenuwaandoeningen en congestief hartfalen voorkomen. Houd uw B1 gehalte gemakkelijk in de gaten met Vitaminfood.

Referenties

 1.   https://www.umass.edu/nibble/infofile/thiamin.html
 2.   https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/vitamin-b1/
 3.   https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00207/full
 4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/#:~:text=Thiamine%20(of%20thiamine)%20is%20een,beschikbaar%20als%20een%20dieet%20supplement.
 5.   https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/thiamin
 6.   https://www.merckmanuals.com/home/disorders-of-nutrition/vitamins
 7.   https://selfhacked.com/blog/thiamine/