Riboflavine: 9 redenen waarom!

Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen in het lichaam. Hoewel ze in microhoeveelheden nodig zijn, werken ze in harmonie samen om talrijke en waanzinnig vitale rollen in het lichaam te vervullen. Vitamine B2, ook bekend als riboflavine, is een van de micronutriënten. Het maakt deel uit van het vitamine B-complex, wat betekent dat het ook in water oplosbaar is. 

Gewervelde dieren (waaronder de mens) zijn niet in staat om voldoende van deze stof in hun lichaam aan te maken. Met Vitaminfood bent u gedekt en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over een constante aanvoer van deze voedingsstof.

Het is onmogelijk om zonder te leven, dus waarom kiest u er niet voor om uw complete voeding vandaag nog door Vitaminfood te laten leveren? Laten we eens kijken waarom B2 zo belangrijk is voor uw gezondheid.

 Vitamine B2 is een belangrijk bestanddeel van twee co-enzymen die in het metabolisme worden gebruikt voor de productie van energie. Het is een onderdeel van meer verbindingen, maar deze twee zijn het belangrijkst. De eerste is flavine mononucleotide (FMN) en de andere is flavine adenine dinucleotide. Deze twee worden gebruikt in verschillende belangrijke chemische reacties in het lichaam.

Het belang van riboflavine in de voeding:

 1.       Energieproductie metabolisme

FAD (flavin adenine dinucleotide) is een redox-actief co-enzym dat het lichaam in staat stelt zuurstof te gebruiken in de cellen en verschillende spieren voor de metabolische afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten om energie op te leveren. Het is nodig voor de voortgang van verschillende energieleverende enzymatische reacties. De geproduceerde energie vergemakkelijkt andere activiteiten en cellulaire functies zoals groei, ontwikkeling en glucosereguleringsmechanismen.

 1.       Omzetting van diverse voedingsstoffen en componenten in verschillende bruikbare formaten.

Dit omvat de omzetting van tryptofaan in niacine, de omzetting van vitamine B6 in het co-enzym pyridoxal5'-fosfaat en de afbraak van geneesmiddelen en steroïden tot vormen waar het lichaam gevoelig voor is en gebruik van kan maken.

Evenzo is het nuttig voor de verwerking van ijzer in het lichaam. Dit proces is van essentieel belang om bloedarmoede te voorkomen, die vaak het gevolg is van een ijzertekort of een ongevoeligheid van de lichaamscellen voor ijzer. Vooral non-heemijzer kan voor het lichaam moeilijk te verwerken zijn.

 1.       Handhaaf een normaal homocysteïnegehalte

Dit aminozuur, dat in verband wordt gebracht met hartziekten, kan effectief onder controle worden gehouden door de B-vitamines op een gezond peil te houden. Deze werken samen om de hartcomplicaties te voorkomen die gepaard gaan met abnormale hoeveelheden homocysteïne.

 1.       Bevordert een gezonde ontwikkeling en werking van de huid

Het houdt vrije radicalen tegen en voorkomt ontstekingen als gevolg van oxidatieve stress. Ontstekingen kunnen aanleiding geven tot acne en laesies die de gladheid en zachtheid van de huid ruïneren. Daarnaast. Riboflavine bevordert ook de slijmsecretie in de huid, wat de huid soepel houdt en uitdroging voorkomt. Tenslotte verbetert het de opname en het gebruik van zink in het lichaam. Ook zink staat centraal in de gezondheid van de huid.

 1.       Beschermt het oog tegen cataractvorming door de integriteit van de antioxidant glutathion, die het oog beschermt, in stand te houden. De antioxiderende werking helpt maculadegeneratie als gevolg van blootstelling aan licht te voorkomen en te verminderen.
 2.       Hulp bij migraine. Migraine kan worden veroorzaakt door een disfunctie in de mitochondriale functie. Riboflavine is nodig voor het functioneren van de mitochondriën en heeft daardoor enig nut bewezen bij de behandeling van dergelijke migraine.
 3.       Kanker - in enkele studies is aangetoond dat riboflavine de voortgang van kanker kan verminderen door schade aan of verandering van DNA door regelmatige blootstelling aan kankerverwekkend materiaal te verminderen en te voorkomen.
 4.       Houdt erytrocyten (rode bloedcellen) in goede conditie en bevordert de circulatie van hemoglobine in het lichaam. In organismen met een tekort waren de rode bloedcellen aanzienlijk kwetsbaarder. Verbetering van het tekort leek ook de toestand van de rode bloedcellen te verbeteren. 

De smaak-co-enzymen:

Deze co-enzymen activeren andere co-enzymen die deelnemen aan redoxreacties waarbij elektronen worden overgedragen. Redox-reacties bepalen in feite bijna alle metabolische routes, zodat FAD en FMN vaak nodig zijn om de stofwisseling in verschillende organen te laten verlopen.

Flavocoenzymen beschermen tegen vrije radicalen van reactieve zuurstofsoorten met mogelijk schadelijke effecten. Dit is het geval voor het oog en de antioxidant glutathion, die het risico op cataractvorming vermindert.

 

Riboflavine hoeveelheden in het lichaam

Riboflavine is geel en fluorescerend bij blootstelling aan ultraviolet licht. UV-licht en zelfs zichtbaar licht inactiveren Riboflavine en zijn andere vormen snel, zodat het gebruik ervan in therapie ook tot een tekort kan leiden, vooral op jongere leeftijd. Melk verliest ook zijn riboflavine als het op deze manier wordt blootgesteld; het is overigens een goede niet-veganistische bron.

Weinig van wat wordt ingenomen wordt geabsorbeerd omdat alleen bepaalde punten van het slijmvlies dat kunnen en teveel wordt door de nieren uitgescheiden. Weinig wordt ook opgeslagen in de lever en de nierreserves. Een beetje meer wordt geproduceerd door bacteriën in de dikke darm, vooral na plantaardige maaltijden.

Maar alles bij elkaar heb je een constante aanvulling nodig voor riboflavine dan je waarschijnlijk doet voor andere B-vitamines, Vitaminfood gezonde en veganistische maaltijdvervangende shakes zijn de sleutel om dat te verkrijgen.

Je krijgt een maaltijd; een complete maaltijd en je krijgt genoeg riboflavine binnen voor zolang als je wilt en op welk moment van de dag je maar wilt. De locatie is ook vrij variabel; vergeet alleen niet wat Vitaminfood en een shaker of beker bij je te hebben.

 

Tabel 1: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor riboflavine [3]

Leeftijd

Mannelijk

Vrouw

Zwangerschap

Lactatie

Geboorte tot 6 maanden*

0,3 mg

0,3 mg

7-12 maanden*

0,4 mg

0,4 mg

1-3 jaar

0,5 mg

0,5 mg

4-8 jaar

0,6 mg

0,6 mg

9-13 jaar

0,9 mg

0,9 mg

14-18 jaar

1,3 mg

1,0 mg

1,4 mg

1,6 mg

19-50 jaar

1,3 mg

1,1 mg

1,4 mg

1,6 mg

51+ jaar

1,3 mg

1,1 mg

 

Tekortkoming

 Een tekort aan riboflavine wordt ariboflavineose genoemd. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

Huidaandoeningen en droogte - seborrheïsche dermatitis, scrotale huidafwijkingen

Overtollig bloed - hyperemie, vooral in de mond en keel waardoor er oedeem ontstaat.

Haaruitval

Keelpijn

Jeukende rode ogen

Cheilosis

Wondjes aan de mondhoeken

Bloedarmoede en cataract in ergere gevallen

Glossitis - tongontsteking

Gezwollen droge lippen/ angulaire stomatitis

Bij een vroegtijdige behandeling kunnen de effecten worden teruggedrongen door behandeling met riboflavinesupplementen, maar wanneer de aandoening anatomisch wordt, is verdere medische hulp nodig voor de behandeling.

Maaltijdvervangers kunnen een gemakkelijk en efficiënt hulpmiddel zijn om een gezond en compleet voedingsprofiel te behouden, maar alleen als je ze toelaat. De makkelijkste manier om ze uit de weg te gaan is door je bestelling of abonnement te plaatsen en Viaminfood het werk te laten doen en het goed te laten doen. Begin je reis vandaag nog en word meer plantaardig met Vitaminfood.

 

Referenties:

 1.     https://www.livescience.com/51966-vitamin-b2-riboflavin.html
 2.     https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
 3.     https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-what-does-b2-do
 4.     https://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/vitamins/b2/health-functions.html
 5.     https://www.glowm.com/resources/glowm/cd/pages/drugs/qr016.html
 6.     https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533210110392943
 7.     https://www.everydayhealth.com/drugs/riboflavin
 8.       dsm.com/markets/pharma/en/active-pharmaceutical-ingredients/vitamins/vitamin-b2.html
 9.     https://www.creative-diagnostics.com/food-analysis/tag-vitamin-b2-riboflavin-50.htm
 10. https://www.nal.usda.gov/fnic/riboflavin-vitamin-b2