Maaltijdvervangende shakes om vitamine b12 te stimuleren

Vitaminen zijn een essentieel onderdeel van de voeding. Ze zijn belangrijk en staan centraal in Vitaminfood suikervrije maaltijdvervangers. Een van de vele is vitamine B12. Vooral veganisten en vegetariërs dreigen voortdurend een tekort aan deze vitamine te krijgen. Vitaminfood is er echter om dat verhaal te veranderen.

B12 verwijst in het algemeen naar een familie van kobalamineverbindingen met een kobalt-centrische kern. Dit betekent dat er verschillende vormen van deze vitamine bestaan, maar dat het allemaal gewoon variaties van cobalamineverbindingen zijn.

( Enkele veel voorkomende vormen van B12 zijn - Vitamine B12 is een in water oplosbare verbinding, net als alle andere B-vitamines en vitamine C. B12 verwijst over het algemeen naar B Complexe Vitamine, Bedumil, Cobalamine, Cobalamine, Cobamin, Cobamine, Complexe Vitaminique B, Cyanocobalamine, Cyanocobalamine, Cyanocobalaminum, Cycobemin, Hydroxocobalamine, Hydroxocobalaminum, Hydroxocobemine, Hydroxocobémine, Idrossocobalamina, Methylcobalamine, Méthylcobalamine, Vitadurin, Vitadurine). Hiervan zijn cyanocobalamine en hydroxocobalamine in de grootste hoeveelheden aanwezig en het meest werkzaam.

 

Waar komt vitamine b12 vandaan?

Vitaminfood geeft voldoende Vitamine B12 om er zeker van te zijn dat u geen tekort heeft. De gepubliceerde tijdschriften geven aan dat plantaardige bronnen niet zo betrouwbaar zijn als dierlijke producten (vooral zuivel en eieren) in het leveren van Vitamine B12. Hoewel deze beweringen volkomen waar zijn, synthetiseren noch dieren noch planten Vitamine B12.

De kobalamineverbindingen worden vervaardigd door natuurlijke bacteriën die in kobalthoudende bodems voorkomen. Deze worden vervolgens opgenomen door planten en geaccumuleerd door verschillende dieren gedurende hun leven. De ophoping van de vitamine uit weiland en andere planten is wat de dierlijke bronnen tot een topkeuze voor B12 maakt.

Het goede nieuws is dat verrijkte producten, waarvan Vitaminfood een goed voorbeeld is, even goed zijn als de niet-veganistische bronnen. De verrijking verhoogt de hoeveelheden tot betrouwbare hoeveelheden en kan dus even doeltreffend werken als die welke zich in dierlijke weefsels ophopen.

Een deel van de goede bacteriën in de darmen maakt ook vitamine B12 aan, maar de meeste vitamines worden opgenomen in de maag en dunne darmen, dus dit wordt meestal niet in het lichaam opgenomen. Dit maakt Vitaminfood maaltijdvervangende shakes een voldoende bron voor uw B12 voorziening en om tekorten te voorkomen. Vitaminfood is goed verrijkt en is speciaal op maat gemaakt voor veganisten, dus we hebben genoeg moeite gedaan om voldoende B12 te verzamelen om je niveaus te verhogen. 

 

 Het belang van vitamine B12

Deze vitamine is voor veel mensen van groot belang en er zijn verschillende redenen om dit te staven. Het is van vitaal belang voor het normaal functioneren van cellen en zenuwen. Tegelijkertijd kunnen tekorten leiden tot levensbedreigende situaties. Laten we beginnen met het belang ervan in ons lichaam:

 1. Normale werking van zenuwcellen - Vitamine B12 is een co-enzym in de reacties die leiden tot de vorming van myelinescheden. Myelinescheden zijn de bedekking van de zenuwcellen en de axonen die als lange vezels zijn waardoor impulsen worden doorgegeven. B12 is nodig voor de vorming van de omhulsels voor hun beschermende functie.

 

Het speelt ook een rol bij het behoud van een gezond aantal neuronen in de hersenen. Het vermindert het verlies van neuronen in de hersenen (neurale atrofie). Deze twee functies controleren beide het tempo van de mentale achteruitgang.

 

 1. Absorptie van foliumzuur - Folaat is een andere verbinding die sterk gecorreleerd is met vitamine B12. Vanwege deze correlatie zal een tekort aan B12 waarschijnlijk leiden tot een ander tekort aan foliumzuur.

 

 1. Co-enzym bij de DNA-replicatie en verhoogt de snelheid van de synthese, vooral in snel vermenigvuldigende cellen.

 

 1. Produceert een stemmingsbeïnvloedende stof genaamd S-adenosylmethionine. Vitamine B12 is een bestanddeel van deze verbinding die de hormoonoverdracht en neurotransmitter bevordert en zo de stemming beïnvloedt. Hierdoor is het een hulpbron bij het verminderen van depressie en andere klinische mentale stoornissen. Gezonde hoeveelheden van de vitamine kunnen helpen om u weg te houden van dergelijke extremen, vooral als u zich in een stressvolle situatie bevindt, zoals de pandemie bijvoorbeeld.

 

 1. Controleer het homocysteïnegehalte in combinatie met foliumzuur en vitamine B6. Homocysteïne is een aminozuur, een bijproduct van de spijsvertering dat in ieders bloed voorkomt. Boven bepaalde hoeveelheden wordt het schadelijk voor de gezondheid. Het wordt in verband gebracht met hartaandoeningen en osteoporose, naast andere even ernstige aandoeningen. Vitamine B6, B9 en B12 werken samen om dit onder controle te houden en de gevolgen te voorkomen.

 

 

 1. Productie van rode bloedcellen. Een tekort veroorzaakt megaloblastaire anemie, die wordt gekenmerkt door ongewoon grote rode bloedcellen die onrijp en onderontwikkeld zijn. Voor de aanmaak en het onderhoud van rode bloedcellen is vitamine B12 nodig.

 

 1. Gewichtsverlies. Dit is een pluspunt aan onze gewichtsverlies maaltijdvervangende shakes. Vitamine B12 heeft een modulerend effect op de snelheid van het metabolisme. Het verhoogt de snelheid van het metabolisme om meer calorieën te verbranden en meer energie te leveren, wat nuttig is voor gewichtsverlies.

 

 1. Slaap en melatonine- melatonine is het hormoon dat vermoeidheid initieert of ons actief houdt. Het regelt ons energieniveau overdag als de zon op is en 's nachts na zonsondergang. Vitamine B12 is een co-enzym bij de productie ervan en zorgt ervoor dat we een goede slaap krijgen door ons energieniveau en onze hersenactiviteit te regelen naar gelang van de beschikbaarheid van zonnestralen. Het herstelt ook het slaap-waakritme.

 

Vitamine B12 is dus van vitaal belang voor een gezond slaapschema en een beetje zuigelingenrust.

 

 1. Helpt huid, haar en nagels gezond te houden. Mensen met een tekort aan B12 hebben broze nagels en haar en een gerimpelde huid, acne en dermatitis. Het handhaven van gezonde hoeveelheden houdt deze problemen onder controle.

 

 1. Vertraagt de effecten van veroudering zoals maculadegeneratie en botverdunning. Vitamine B12 is een co-enzym in het proces dat deze cruciale systemen in stand houdt. Suppletie op oudere leeftijd helpt gezonde hoeveelheden in stand te houden en vermindert de effecten van verminderde absorptie door ouderdom.

 

 1. Bevordert een gezonde zwangerschap. Dit kan te maken hebben met verschillende redenen en rollen die het in het lichaam speelt, zoals de synthese van rode bloedcellen, de regulering van de stofwisseling, de opname van foliumzuur, de beheersing van de stemming en de slaap.

Aanbevolen dagelijkse inname

Levensfase

Aanbevolen hoeveelheid

Onder 6 maanden

0.4 mcg

Zuigelingen 7-12 maanden

0.5 mcg

Kinderen 1-3 jaar

0.9 mcg

Kinderen 4-8 jaar

1.2 mcg

Kinderen 9-13 jaar

1.8 mcg

Tieners 14-18 jaar

2.6 mcg

Volwassenen

2.6 mcg

Zwangere tieners en vrouwen

2.8 mcg

Borstvoedende tieners en vrouwen

2.8 mcg

 

Vitamine B12 wordt in het lichaam opgeslagen in reserves, bijvoorbeeld in de lever. Het kan een tijdje duren voordat deze uitgeput zijn, vooral als men voorheen vaak voldoende voorraad had. Misschien 3-5 jaar.

Het is echter oplosbaar in water, wat betekent dat het teveel in de voeding door het lichaam wordt uitgespoeld in de urine. Dit is goed, want het houdt het binnen zijn werkzaamheid. Dit betekent echter ook dat u de voorraad voortdurend moet aanvullen.

Het is dus raadzaam om kleine porties te nemen, net binnen de ADH, maar in frequentere porties dan een paar grote doses die niet allemaal zullen worden opgenomen of opgenomen in de vetvrije reserves. Profiteer van de Vitaminfood-abonnementen voor regelmatige vitamine B12-voorziening.

De symptomen en gevolgen van een vitamine B12 tekort

Veel voorkomende symptomen van een tekort zijn:

 • Algemene vermoeidheid van het lichaam
 • Zwakte
 • Constipatie
 • Gewichtsverlies
 • Afname van eetlust
 • Megaloblastaire anemie
 • Zweertjes in de mond en glossitis van de tong
 • Zenuwproblemen zoals pinnen en naalden en gevoelloosheid
 • Verlies af en toe je evenwicht
 • Depressie
 • verwarring, slecht geheugen en dementie
 • Ik voel me meegesleept
 • Hyperpigmentatie

Al deze symptomen houden verband met een of meer gebieden in het lichaam waar Vitamine B12 van vitaal belang is, en een disfunctie van deze gebieden wijst op een mogelijk tekort.

Er is ook een grote correlatie vastgesteld tussen gebreken en mensen met tinnitus (gehoorverlies en suizen in het oor), psychiatrische stoornissen, waarbij een enorm en onevenredig groot aantal slachtoffers van beide is waargenomen.  

Gevolgen van het tekort

Een groot aantal effecten manifesteert zich in de symptomen, waaronder schade aan de neurale functie en verminderde cognitieve vermogens. Hieronder volgen er nog enkele.

 1. Tintelingen en branderigheid in de voeten, algemene zwakte, stijfheid en gevoelloosheid kunnen allemaal worden veroorzaakt door progressieve neuropathie
 2. Pernicieuze anemie, die wordt veroorzaakt door atrofische gastritis, een gebrek aan een intrinsieke factor die nodig is voor de absorptie van cyanocobalamine en een chronische ontsteking van de epitheliale bekleding van de maag die slijm produceert. Dit belemmert de absorptie van B12 in de darmen, waardoor een tekort ontstaat.
 3. Anemie door foliumzuurtekort - Deze vorm van anemie wordt gekenmerkt door grote, onrijpe rode bloedcellen, wat wijst op een trage DNA-synthese en een onvermogen tot deling.
 4. Voedselcobalamine malabsorptie - Resulteert in een citroengele tint van de huid en ogen; een gladde, gespierde tong en neurologische stoornissen.
 5. Vergevorderde neurologische symptomen zijn onder meer een sluipende verlamming die begint aan de ledematen, zoals handen en voeten, en dan naar binnen werkt en langs de wervelkolom naar boven. Een marginaal vitamine B12-tekort schaadt de intelligentie, het ruimtelijk vermogen en het kortetermijngeheugen

De groepen die het meest vatbaar zijn voor tekorten zijn ouderen, die een verminderd absorptievermogen hebben en een grotere behoefte aan vitamine om de integriteit van hun systeem te behouden.

Mensen met darminfecties en aandoeningen als H.Pylori zijn ook zeer kwetsbaar vanwege de verminderde effectiviteit tijdens de absorptie en de verminderde gevoeligheid voor bepaalde intrinsieke factoren. Andere aandoeningen zijn de ziekte van Crohn, coeliakie, zure reflux.

Sommige onderliggende aandoeningen zoals HIV-infectie, nieraandoeningen, urine-incontinentie en langdurig antibioticagebruik verminderen ook de absorptiesnelheid.

Er zijn ook veganisten en vegetariërs die hun inname van niet-verrijkte plantaardige bronnen hebben verlaagd. Anderen zijn postmenopauzale vrouwen en alcoholisten.

 Waar kan ik vitamine B12 krijgen?

Vitaminfood is de maaltijdvervangende oplossing voor complete voeding. Ook voor vitamine B12 hebben we genoeg voor uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wat u krijgt is geen gewoon supplement zoals u van een farmaceut of uw diëtist zou krijgen, maar eerder een verrijkte maaltijd. Wij leveren de beste kwaliteit naast een volledige maaltijd.

 

Referenties:

 1. https://www.evitamins.com/encyclopedia/assets/nutritional-supplement/vitamin-b12/~default
 2. https://www.expertaesthetix.com/vitamin-b12-benefits/
 3. https://www.dnafit.com/advice/nutrition/everything-you-need-to-know-about-vitamin-b12.asp
 4. https://www.rxlist.com/vitamin_b12/supplements.htm
 5. https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/vitamins/vitamin-b/vitamin-b12-important/
 6. https://thedoctorweighsin.com/vitamin-b12-importance/
 7. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/