Iron supplements, complete meal replacements

IJzer in Vitaminevoedsel: Rol van ijzer in het lichaam

IJzer is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen zijn ook verrijkt met extra ijzer. Het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Het is algemeen bekend dat ijzer essentieel is in het lichaam en dat een tekort leidt tot bloedarmoede. Vitaminfood suikervrije maaltijdvervangende shakes voorkomen bloedarmoede en kunnen helpen bij het herstel van ijzertekort. 

IJzer is in zeer kleine hoeveelheden nodig. Het grootste deel van de 4 g ijzer in het lichaam bevindt zich in hemoglobine. De rest wordt opgeslagen als hemosiderine en ferritine in de lever, de milt en het beenmerg.

Via de urine en het maagdarmkanaal gaat regelmatig heel weinig uit het lichaam verloren. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd gaat veel meer verloren door de menstruatie en bloedverlies tijdens de bevalling.

Functies van ijzer:

  1.     IJzer is een essentieel bestanddeel van hemoglobine en myoglobine

Hemoglobine is een eiwitverbinding die voorkomt in rode bloedcellen en nuttig is bij het binden van zuurstof voor transport. Zonder hemoglobine is het onmogelijk om zuurstof van de longen naar verschillende lichaamsweefsels te transporteren voor gebruik in de cellen.

Zonder deze verbinding zou leven in feite onmogelijk zijn. IJzer is een integrerend deel van die verbinding en maakt het zuurstoftransport mogelijk als oxyhemoglobine. Het grootste deel van het ijzer in ons lichaam wordt verbruikt bij de synthese van hemoglobine. Hierdoor is ijzer essentieel voor het zuurstoftransport naar de verschillende weefsels. Zonder ijzer of met een tekort eraan wordt dit proces verstoord.

Myoglobine is het bestanddeel dat zuurstof in spierweefsels bindt.

Hierdoor wordt ijzer ook een groeibeperkende factor vanwege zijn regulering in het zuurstoftransport.

  1.       Metabolisme en normale cellulaire werking

IJzer dient als transportmedium voor elektronen binnen de cellen en fungeert ook als cofactor van enzymen voor elektronen binnen de cellen. Verscheidene ijzerhoudende enzymen, cytochromen genaamd, fungeren als elektronendragers binnen de cel en spelen een rol bij het oxidatieve metabolisme. IJzer wordt ook gebruikt bij de vorming van de heem-enzymen en is meer betrokken bij elektronenoverdracht en oxidatiereductiereacties. 

Zij vormen verbindingen die geen omkeerbaar laden en ontladen van zuurstof mogelijk maken. Dergelijke enzymen zijn talrijk in de mitochondriën, de krachtcentrale van de cel, en zijn nuttig bij de energieoverdracht.

  1.     Andere functies van de ijzerhoudende enzymen

Deze omvatten:

  • Synthese van steroïde hormonen
  • DNA synthese
  • Signaaltransductie, controle en aanwezigheid in sommige neurotransmitters b.v. serotonine en dopamine
  • Synthese van galzuren
  • Ontgifting van gifstoffen in de lever
  • Draagt bij tot een optimaal cognitief functioneren en een normaal immuunsysteem - het reguleert de aanmaak van immuuncellen en de rijping van lymfocyten. Hierdoor blijft het systeem optimaal en in staat om weerstand te bieden aan aantasting.

Het handhaven van gezonde hoeveelheden ijzer kan het geheugen, de concentratie, het redeneren en het leervermogen verbeteren.

 

IJzermetabolisme en -absorptie.

IJzer behoort niet tot de verbindingen die actief uit het lichaam worden afgescheiden. Het gaat slechts in kleine hoeveelheden verloren via de huid, de luchtwegen, het maagdarmkanaal en de urinewegen.

Er zijn 2 soorten ijzer in de voeding: het heemijzer (afkomstig van dierlijke bronnen, vlees, gevogelte en vis; het is in feite afkomstig van hemoglobine en myoglobine van deze dieren). Het tweede is het niet-heemijzer (uit volledig veganistische bronnen, granen, peulvruchten, fruit, groenten).

De haem kan worden afgebroken tot niet-haem door te lang bij hoge temperatuur te koken. De niet-haem wordt in verband gebracht met gezonder zijn en een lager kankerrisico, maar wordt in mindere mate geabsorbeerd.

Calcium heeft echter een negatieve invloed op de absorptiesnelheid voor deze beide. Gezien het feit dat de meeste van deze dierlijke producten ook vol zitten met calcium, lijkt de absorptie te worden beïnvloed. Zuivelproducten en andere calciumrijke voedingsmiddelen moeten daarom niet gewoonlijk naast ijzerrijke maaltijden worden genuttigd. Het is noodzakelijk om ze als aparte maaltijden te nuttigen, omdat ze beide essentieel zijn, maar niet samengaan.

 IJzer wordt echter zowel in de ferro- als in de non-ferro-bronnen aangetroffen, zodat de absorptie wordt bevorderd als het in de ion-staat is. Sommige verbindingen echter, zoals fytaten en fenolen, vormen te stabiele verbindingen die de absorptie afremmen.

 De absorptie van non-heemijzer wordt verbeterd door ascorbinezuur in de voeding op te nemen en gefermenteerde groenten (zuurkool) en sauzen te consumeren. Deze helpen beide ook bij het afbreken van de fytaten.

Voor de absorptie van ijzer is de grootste regel de combinatie met ascorbinezuur, dat de absorptie kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Vermijd fytaten en fenolen zoals thee, oregano en zemelenproducten in uw ijzerrijke dieet, omdat deze de absorptie sterk verminderen.

 

IJzer uit afgebroken rode bloedcellen wordt ook vaak opnieuw in het lichaam gebruikt. Het ijzer komt vrij en

afgegeven aan transferrine in het plasma, dat het ijzer terugbrengt naar de voorlopers van rode bloedcellen in het beenmerg of naar andere cellen in verschillende weefsels. Dit recyclingsysteem voor intern ijzertransport helpt bij het regelen van de verdeling van ijzer over de verschillende weefsels naar gelang van de behoeften.

 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden:

Geboorte tot 6 maanden 0,27 mg* 0,27 mg*

7-12 maanden 11 mg 11 mg

1-3 jaar 7 mg 7 mg

4-8 jaar 10 mg 10 mg

9-13 jaar 8 mg 8 mg

14-18 jaar 11 mg 15 mg 27 mg 10 mg

19-50 jaar 8 mg 18 mg 27 mg 9 mg

51+ jaar 8 mg 8 mg

 

IJzertekort

IJzertekort is nauw verbonden met bloedarmoede. Bloedarmoede door ijzertekort komt echter minder vaak voor dan ijzertekort. Bloedarmoede wordt belangrijk wanneer de zuurstoftoevoer in het gedrang komt, wat niet bij alle ijzertekorten het geval is.

IJzertekort (zowel anemisch als niet-anemisch) is wijdverbreid en behoort tot de meest voorkomende voedingsproblemen in de wereld. Ten minste 10% van de bevolking heeft een tekort met negatieve gevolgen.

Bevolkingsgroepen die het meeste risico lopen op ijzertekort zijn zuigelingen, kinderen, adolescenten en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vooral zwangere vrouwen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden op grote schaal getroffen in alle gebieden van de wereld, maar vooral in de minder ontwikkelde landen. Maar liefst 30% van deze vrouwen heeft een ijzertekort als gevolg van het maandelijkse bloedverlies tijdens de menstruatie. 

Een andere veel voorkomende oorzaak is een bloeding in de maag en darmen ten gevolge van kanker, maagzweren en sommige medicijnen. 

Symptomen van ijzertekort zijn onder meer:

  • Bleke huid ; bleke kleur op onderste ooglid
  • Duizeligheid
  • Ongewone vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Rusteloze benen syndroom
  • Hoofdpijn en migraine
  • Hartkloppingen
  • Broze nagels en haar
  • Zweertjes rond de mond

Al deze symptomen lijken voort te vloeien uit het feit dat ijzer een centrale rol speelt bij de synthese van hemoglobine voor zuurstoftransport. Als het zuurstoftransport verstoord is door een tekort aan hemoglobine, wordt ook het metabolisme aangetast. Zuurstof wordt door elke cel gebruikt, dus de werking van het lichaam wordt drastisch verstoord, vandaar de symptomen en effecten

 

Bloedarmoede wordt bevestigd door een analyse van bloedmonsters. Het volledige bloedbeeld controleert het aantal rode bloedcellen. De behandeling bestaat erin voldoende ijzer binnen te krijgen, zodat waarschijnlijk ijzertabletten zullen worden voorgeschreven en men wordt geadviseerd ook ijzerrijke voedingsmiddelen te consumeren om de balans te herstellen.

 

 Vitaminevoedsel en ijzer

Vitaminfood veganistische maaltijdvervangende shakes zijn gericht op het oplossen van voedingsproblemen die beginnen met honger en hongersnood, maar ook het genezen en voorkomen van tekorten omvatten. Vitaminfood bevat voldoende ijzer om je gezond te houden, de heemsynthese te stimuleren en voor een gezonde zuurstoftoevoer te zorgen. Vitaminfood is de goede brandstof.

Referenties:

  1.     https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1
  2.     https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms#What-to-do-if-you-think-youre-iron-deficient
  3.     https://www.activeiron.com/benefits/faq/what-is-the-function-of-iron-in-our-bodies/
  4.     https://sightandlife.org/blog/introducing-iron/
  5.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/
  6.     https://www.spatone.com/en-gb/about/the-role-of-iron/
  7.     https://www.news-medical.net/health/Iron-Functions-in-the-Body.aspx
  8.     https://www.ucsfhealth.org/education/hemoglobin-and-functions-of-iron#:~:text=Iron%20is%20een%20essentieel%20element,de%20longen%20tot%20de%20weefsels.