Gebruik van natrium in de voeding

Natrium is een belangrijk mineraal met als belangrijkste functie het fungeren als elektrolyt in het lichaam. Elektrolyten zijn mineralen en verbindingen die ioniseren in water en daardoor een lading dragen wanneer ze oplossen in verschillende lichaamsvloeistoffen. Je kunt niet leven zonder natrium; dat is de waarheid ondanks allerlei haatpreken ertegen. Het is ook waar dat je niet comfortabel en gezond kunt leven als je een teveel aan natrium hebt. Laten we deze natriumkwestie eens nader toelichten.

Het is een van die mineralen die je binnenkrijgt omdat ze overvloedig aanwezig zijn in voedsel. Zelfs in mineralen zijn er die nodig zijn in grotere hoeveelheden (mg hoeveelheden terwijl anderen nodig zijn in (um hoeveelheden). Natrium is in grote hoeveelheden nodig en is een van de meest overvloedige mineralen in het lichaam. Het bestaat zowel als element als in de vorm van ionen.

Een goede bron van natrium is keukenzout. Het bestaat uit 40% natrium en 60% chloride-ionen. Het wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen en om het te conserveren. Deze belangrijke bron wordt echter misbruikt en leidt vaak tot een te hoge inname van natrium. Een hoge inname van zout is schadelijk voor de gezondheid en een natriumarm dieet is dan ook aan te bevelen en zeer te prefereren. De boosdoeners van een teveel aan natrium zijn geraffineerde voedingsmiddelen en snacks, fastfood en diepvriesproducten; ja, het "nieuwe vers" is niet zo goed voor de gezondheid als wordt beweerd.

 

Natrium heeft 2 zeer belangrijke functies in het lichaam. Deze twee zijn de belangrijkste van zijn functies en elke afwijking van het normale brengt u ten val met zeer ernstige gevolgen.

 1.       Geleiding van zenuwimpulsen

De natrium-kaliumpomp houdt een elektrische gradiënt in stand wanneer de zenuw niet wordt gestimuleerd. Dit speelt ook een rol bij de actiepotentiaalvorming en de degeneratie. Deze processen zorgen ervoor dat bij blootstelling aan prikkels een impuls wordt opgewekt die de zenuw in afwachting van een volgende prikkel weer in de uitgangstoestand brengt.

 1.       Samentrekken en ontspannen van spieren

Natrium helpt de normale prikkelbaarheid van de spieren in stand te houden, zodat zij gevoelig genoeg zijn voor impulsen uit de hersenen en uit de omgeving. De natriumpompen zijn betrokken bij de spierprikkeling. Samen met andere ionen hebben deze verschillende effecten op de spiercontractie. Van calcium bijvoorbeeld werd vastgesteld dat het de spiercontractie remt. Kalium en natrium daarentegen bevorderen beide de werking van de motorische zenuwen en de reactie van de spieren op de uitgezonden impuls.

 1.       Osmotische drukregeling en onderhoud

Natrium is het belangrijkste kation voor de extracellulaire vloeistof. De concentratie van natriumionen in de extracellulaire vloeistof speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de lichaamsvloeistoffen. Bij overmaat trekt het meer vocht naar zich toe. Er zijn mechanismen om de ionen op een optimaal niveau te houden, zodat een optimale hoeveelheid extracellulaire vloeistof kan worden gehandhaafd.

Hoewel het het belangrijkste kation in de regeling is, is het ook betrokken bij de handhaving van de membraanpotentialen.

 1.       Regeling van het zuur-base evenwicht in het lichaam

Natrium is een van de ionen die betrokken zijn bij de elektrolyten- en zuur-baseregeling. De Na+ protonenwisselaars, die deel uitmaken van de renale regulatiemechanismen, spelen een integrale rol in deze functie. Het bicarbonaat wordt in het bloed gereguleerd door natrium, evenals de fosfaationen. Wanneer natriumbicarbonaat (NaHCO3) in contact komt met een sterk zuur, zoals HCl, worden koolzuur(H2CO3), dat een zwak zuur is, en NaCl gevormd.

 

 1.       Beïnvloedt het opnameproces van monosachariden, aminozuren, pyrimidines en galzouten.

Voedselmoleculen die tijdens de spijsvertering zijn afgebroken, hebben nog vaak transporteiwitten nodig om over de epitheliale bekleding van de darmen te worden getransporteerd. De transporteur die glucose en galactose in de enterocyt transporteert is de natrium-afhankelijke hexose transporteur, meer formeel bekend als SGLUT-1. Zoals de naam al aangeeft, transporteert deze molecule zowel glucose als natriumionen de cel in en zal hij in feite geen van beide alleen transporteren.

De essentie van het transport door de natrium-afhankelijke hexose-transporter bestaat uit een reeks conformatieveranderingen die worden geïnduceerd door het binden en vrijkomen van natrium en glucose. Een overvloed aan natrium bevordert de optimale werking van deze transportmolecule.

 

Als uw natriumgehalte te laag wordt, wordt deze aandoening hyponatriëmie genoemd. Het komt niet vaak voor en mensen hebben eerder een te hoog natriumgehalte dan een te laag. Met de leeftijd en bepaalde medische aandoeningen is het echter geen absolute schok. Bepaalde factoren kunnen leiden tot een acuut natriumtekort in het lichaam.

Het natriumgehalte kan bijvoorbeeld erg laag worden als het lichaam te veel water en elektrolyten verliest. Andere oorzaken van hyponatriëmie zijn

 • Het nemen van diuretische medicatie
 • Uitdroging
 • Lever- en nieraandoeningen
 • Braken en diarree
 • Hypothyreoïdie
 • Bijnieraandoeningen
 • Hartproblemen
 • Diabetes insipidus - het lichaam maakt niet genoeg antidiuretisch hormoon aan, zodat veel water verloren gaat samen met de elektrolyten
 • Gebruik van drugs zoals ecstasy

 

Mensen met een hoger risico op een laag natriumgehalte in het bloed zijn onder meer:

Hoge zoutgevoeligheid - het lichaam scheidt snel en gemakkelijk overtollige hoeveelheden uit, waardoor soms een tekort ontstaat

Genetisch erfelijke aandoeningen

Een zware inspanning waarbij veel gezweet wordt, aangezien zweet een van de belangrijkste manieren is om zout uit te scheiden - topsporters

Gebruik van antidepressiva

Ouderdom

Diuretisch gebruik

Concentreren op een extreem laag natrium dieet

 

Een laag natriumgehalte in het lichaam wijst vaak op een afwijking in een ander lichaamssysteem. Een natriumtest als onderdeel van het stofwisselingspanel is dan ook een frequente en relevante procedure bij ziekenhuisonderzoek.

 

Effecten van hyponatriëmie:

Dit is een medische noodsituatie die met de nodige spoed moet worden behandeld. De effecten van het verstoren van enkele van de meest vitale mechanismen voor het functioneren van het lichaam zijn onder andere:

 •         lethargie en algemene zwakte
 •         Verwarring
 •         Vermoeidheid
 •         Hoofdpijn
 •         Misselijkheid
 •         Braken
 •         Spierkrampen en spasmen
 •         Veranderde persoonlijkheid
 •         Aanvallen
 •         Coma
 •         Dood

 

Hypernatriëmie - teveel natrium in het lichaam

Een tegenovergestelde aandoening, hypernatriëmie genaamd, is de aanwezigheid van te veel natrium in het lichaam. De hoofdoorzaak hiervan is ofwel inefficiënte uitscheiding door de nieren ofwel het niet letten op de inname via de voeding. In tegenstelling tot hyponatriëmie is dit eerder een progressieve ophoping dan een acuut effect; het komt het meest voor bij de meeste mensen en is ook de aandoening waar Vitaminfood zich op richt.  

Het effect hiervan heeft te maken met de osmotische druk en de invloed daarvan op de totale hoeveelheid vocht die in het lichaam wordt vastgehouden.

 1.       Hogere bloeddruk

Omdat natrium osmotisch actief is, vraagt een teveel ervan in het lichaam om een reguleringsmechanisme. De nieren kunnen het uitscheidingstempo niet bijhouden. De andere optie is om het te verdunnen, waardoor men vaker dorst heeft en de nieren meer water vasthouden. Dit verhoogt het totale vochtgehalte dat in het lichaam wordt vastgehouden in de vorm van meer bloed.

De toename van het bloedvolume verhoogt de werkbelasting van het hart en de druk binnen de zeer volle bloedvaten, het hart en de bloedreserves.

 1.       Hartziekten en verhoogd risico op beroerte

De bloedvaten, vooral de grote slagaders, verliezen hun elasticiteit doordat ze voortdurend meer dan de normale kracht uitzetten. Het hoge natriumgehalte leidt ook tot verstijving van de spieren en vezels in deze vaten. Natrium beschadigt het hart en de bloedvaten dus direct en indirect, zonder de bloeddruk te verhogen.

 1.       Vloeistof onbalans in extracellulaire en intracellulaire vloeistof.

Het natrium de extra natriumionen worden vastgehouden in extracellulaire vloeistof en actief uit de cellen gepompt. Dit is om de lysis van cellen door barsten te voorkomen. Het osmotisch potentieel van de extracellulaire vloeistof wordt veel hoger dan normaal en onttrekt water aan de cel waardoor deze slap wordt. Dit belemmert de celfuncties en die van organellen. Dit uit zich in effecten in de vorm van ademhalingsmoeilijkheden, coma en toevallen.

 

Degenen die het meest vatbaar zijn voor deze aandoening zijn ouder wordende volwassenen die geestelijk en lichamelijk minder actief zijn en minder goed hun lichaamselektrolyten kunnen reguleren. Zij hebben ook minder dorst en kunnen ook aan dementie lijden.

Mensen die lijden aan uitdroging door koorts, overgeven en infecties.

 Die onder bepaalde medicijnen die een diuretisch effect hebben.

 

Symptomen omvatten:

 •         Misselijkheid
 •         Braken
 •         Zwakte
 •         Intense dorst
 •         Verwarring
 •         Nierbeschadiging
 •         Verlies van eetlust
 •         Hyperreflexie en neuromusculaire prikkelbaarheid.

 

Normaal gesproken wordt het natriumgehalte gereguleerd via renale ionenreguleringsmechanismen. Dit gebeurt onder invloed van aldosteron uit de bijnieren. Als aldosteron wordt afgescheiden, zorgt het ervoor dat de nieren natrium vasthouden en kalium uitscheiden. Er wordt dan ook minder urine uitgescheiden.

Voedingsmiddelen in blik staan bovenaan de lijst van natriumrijke voedingsmiddelen. Vitaminevoedsel maaltijdvervangende poeders en eiwitshakes zijn echter een uitzondering. Wij ontwerpen onze verpakte producten voor gezondheid en niet voor een lange houdbaarheid van 3+ jaar. Vitaminfood heeft een houdbaarheid van een jaar en is een natriumarm dieet. Wij zijn er om de hoeveelheid natrium te geven die u nodig heeft en niet meer dat waarschijnlijk nadelige gevolgen voor de gezondheid zal hebben. 

Referenties:

 1.     https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/#:~:text=Maar%20te%20veel%20natrium%20in,meer%20dan%20onze%20lichamen%20nodig hebben.
 2.     https://www.cdc.gov/salt/potassium.htm
 3.     https://www.uofmhealth.org/health-library/hw203476#:~:text=Natrium%20is%20zowel%20een%20elektrolyt,in%20bloed%20als%20lymfe%20vloeistof.
 4.     https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/overview-of-sodiums-role-in-the-body
 5.     https://homecareassistance.com/blog/low-sodium-diet-benefits