Een diepgaande duik in plantaardige eiwitten

Een diepgaande duik in plantaardige eiwitten

Plantaardige diëten en eiwitsupplementen veroveren de wereld met rasse schreden. Seitan, tofu en tempeh zijn gangbare vleesalternatieven voor veganisten. Plantaardige eiwitten zijn veiliger en gezonder, voor jou en voor de planeet.

Vitaminfood is een aanbevolen keuze voor plantaardige eiwitshakes en eiwitshakes zonder suiker. Vitaminfood biedt gezonde plantaardige proteïne poeder supplementen en shakes. Geen veganistische troep zoals sommige populaire veganistische vleesalternatieven en hamburgers. Plantaardige eiwitten kunnen ook worden verkregen uit proteïnerepen en inclusieve maaltijdplannen.

Waarom zou je overschakelen op plantaardige eiwitbronnen en een algemeen plantaardig dieet? De redenen zijn talrijk en volledig gerechtvaardigd. Bovenaan de lijst staan de gezondheidsvoordelen en de duurzaamheid.

Redenen om over te stappen op plantaardige maaltijden en eiwitbronnen.

Er zijn twee belangrijke redenen:

 1.       Voordelen voor de gezondheid

Dierlijke producten, vooral rood vlees, worden in verband gebracht met niet-overdraagbare ziekten zoals hartcomplicaties en kanker. Studies na studies zijn er om deze beweringen te staven. Plantaardige eiwitten zijn een gezonder alternatief en verminderen het risico op ziekten als kanker met wel 40%. Zowel voor sporters als voor gewone mensen is dit een oplossing die de prestaties verhoogt en het leven verlengt.

 1.       Duurzaamheidsdoelstellingen en effect op het milieu

Planten hebben ook veel minder hulpbronnen nodig voor dezelfde hoeveelheid eiwit in vergelijking met dierlijk eiwit. Minder water, minder meststoffen voor de groei en minder brandstof voor de verwerking. De koolstofvoetafdruk van de plantaardige productie is aanzienlijk kleiner dan die van de dierlijke (90% minder water).

Het verbluffende feit is dat plantaardige eiwitten met zo weinig grondstoffen toch gezonder zijn en een compleet eiwitprofiel leveren.

Wie zijn maaltijden bereidt, moet zijn eiwitbronnen in evenwicht brengen. Variëren met eiwitbronnen is net zo eenvoudig als wisselen tussen verschillende dierlijke eiwitbronnen (eieren, melk, vlees) of vandaag gegrild vlees eten omdat je de afgelopen dagen gefrituurde kip hebt gegeten. Zo eenvoudig is het om alle 9 essentiële aminozuren binnen te krijgen en dierlijke eiwitten af te schaffen of in ieder geval de inname ervan sterk te verminderen. Erwten en soja hebben een compleet eiwitprofiel.

Laten we dieper ingaan op plantaardige bronnen van eiwitten en de algemene gezondheidsvoordelen die deze transformatie met zich meebrengt.

Gezondheidsvoordelen van plantaardige eiwitten.

 1.       Het eiwitpakket

Eiwitten zijn slechts één onderdeel van onze voeding. Veel eiwitbronnen, meer nog, dierlijke eiwitsupplementen leveren precies dat - eiwit alleen. Hierdoor blijft u verstoken van de andere vitale voedingsstoffen. Eiwit zou moeten komen als een compleet voedingspakket. Planten en Vitaminfoood veganistische eiwitshakes leveren een compleet eiwitpakket. Koolhydraten, vitaminen, fotochemische, verzadigde vetten en mineralen.

Deze zorgen op hun beurt voor meer gezondheidsvoordelen die anders niet zouden kunnen worden opgeëist met alleen eiwitten. Bijvoorbeeld de ontgifting van vrije radicalen door antioxidanten.

 1.       Zorg goed voor je spieren.

Eiwitten zijn noodzakelijk voor de voeding van de spieren, het herstel van versleten weefsels en de wederopbouw van gescheurde spieren. Dit maakt het een onbetaalbaar hulpmiddel voor ontwikkeling en fitness. Dit is een basisgebruik van eiwitten en ook planten helpen hierbij.

Plantaardige eiwitten zoals erwten en hennep verhogen de spierdikte en de spankracht.

 1.       Verbeteren van atletische prestaties

Vlees is lange tijd het sportdieet geweest, maar ook dat is aan het veranderen. Veel atleten kiezen voor een veganistisch of vegetarisch dieet, waaronder de William Sisters die heersen in het vrouwentennis, Tom Brady die een topspeler is in de NFL, Lewis Hamilton- Formule 1, Kyrie Irving- NBA, en meer in de NFL, MMA, Triatlons, UFC.

Plantaardige eiwitten verbeteren de prestaties en het herstel. Het vermindert ontstekingen door zijn antioxiderende eigenschappen. Het zorgt ook voor je cardiovasculaire gezondheid, wat een grote struikelblok is voor duurtrainers vanwege de hoge drukspanning. Plantaardig dieet zal u helpen uw gewenste uitmuntendheid te bereiken.

Vitaminfood wordt ook gebruikt door verschillende high intensity trainers in onze partner sportscholen en lifestyle centra; we hebben niets dan het beste geleverd aan onze vertrouwde klanten. Wij kunnen u helpen uw herstel te stimuleren en de cellulaire schade van ontstekingen veroorzaakt door melkzuur te herstellen.

 

 1.       Ziekte bestrijden

In tegenstelling tot dierlijke bronnen die ziekterisico's verhogen en de levensverwachting verlagen, zal een plantaardige voedingsshake u helpen om ziekten af te weren bij het geringste signaal.

Een gezonde plantaardige eiwitshake levert vitaminen en mineralen in bulk en verhoogt zo uw vereiste dagelijkse inname. Planten hebben ook bioactieve stoffen en antioxidanten voor je immuunsysteem.

Onze gezonde shakes zijn minimaal bewerkt om gelijk te zijn aan natuurlijke diëten. Vitaminfood behoudt alle fytochemicaliën en voegt maca wortelpoeder toe aan de proteïnepoeders en shakes om de bijbehorende extra voordelen te bieden.

 1.       Gewichtsverlies

Maaltijdvervangers en gezonde eiwitshakes kunnen u helpen op uw reis naar gewichtsverlies. Eiwitten verlagen de glycemische index van voedsel, waardoor er minder glucose in de bloedbaan terechtkomt. Het helpt ook meer energie te verbranden omdat ze moeilijker te verteren zijn.

U behoudt gezonde spiermassa door meer eiwitten te eten, terwijl u het ongezonde vet kwijtraakt en extra calorieën verbrandt.

Plantaardige eiwitten die minimaal bewerkt en ongeraffineerd zijn, stimuleren het vezelgehalte in je voeding. Hierdoor heb je langer een vol gevoel dan bij vleesrijke diëten. Sommige bronnen zoals hennep verminderen ook het verlangen naar suiker. Zo verminder je de snackintervallen en verlies je sneller en gezonder gewicht.

 1.       Gezonde vetten

Planten hebben een laag cholesterolgehalte en grote hoeveelheden linolzuur en alfa-linoleenzuur. Veganistische eiwitbronnen kunnen de lage-dichtheid lipoproteïnen (LDL) in de bloedbaan verminderen. Dit LDL is het slechte cholesterol terwijl de hoge dichtheid het goede cholesterol is.

Complicaties zoals verstopte vaten en hoge bloeddruk worden aangepakt met een gezonde voedingskeuze in plaats van medisch.

 1.       Darm gezondheid

Darmkanker, prikkelbare darmsyndroom (IBS) en darmirritatie zijn enkele van de darmgezondheidsproblemen. Vezels, prebiotica en probiotica die in planten voorkomen, pakken deze problemen aan en verminderen het risico op kanker.

Constipatie wordt ook verlicht door het eten van plantaardige diëten. Vlees is een van de moeilijkst te verteren voedingsmiddelen voor de mens.

De interactie tussen darmmicrobioom en vlees beïnvloedt ook deze nuttige organismen, waardoor het risico op obesitas, diabetes en kanker toeneemt. Plantaardige eiwitten hebben echter contra-intuïtieve effecten in die zin dat ze de goede bacteriën voeden in plaats van vernietigen.

 1.       Een heldere, acnevrije huid en een jonger uiterlijk

De collageenproductie wordt bevorderd door plantaardige diëten die ontstekingen verminderen. Dit resulteert in een gezondere huid met een jongere uitstraling.

Collageen maakt 80% uit van uw huid, het grootste orgaan van het lichaam. Het geeft de huid en andere organen structuur. Eiwitbronnen die ontstekingen veroorzaken verminderen de collageenproductie en beïnvloeden het uiterlijk van de huid.

Door uw huid schoon te maken, verbetert de uitscheiding en krijgt u het signaal dat ook andere lichaamsstructuren gezond zijn.

 1.       Organisch

Vitaminfood wordt bereid met biologisch geteelde ingrediënten, zodat u zeker weet dat er geen hormonen, antibiotica of giftige chemicaliën in uw voedsel zitten.

Het is ook gemakkelijker om biologische plantaardige eiwitbronnen te kweken of te verkrijgen en te controleren dan voor dieren.

 Wat zijn de verschillen tussen plantaardige en dierlijke bronnen?

Plantaardig eiwit verschilt van dierlijk eiwit in amino-profiel en eiwitkwaliteit. Dieren leveren, hoewel ongezond, volledige eiwitten, terwijl de meeste planten, met uitzondering van soja en erwten, onvolledig zijn. Het mengen, variëren en afwisselen van bronnen, wat een heel eenvoudig proces is, lost dit probleem echter op.

Dierlijke eiwitten zijn moeilijk te verteren en dwingen het lichaam enzymen te pompen, maar planten zijn minder complex. Ascorbinezuur helpt ook bij de absorptie van plantaardige voedingsstoffen zoals ijzer en aminozuren. De kwaliteit, een maatstaf voor de verteerbaarheid en de absorptiesnelheid, verschilt van plant tot plant.

Hierna volgt een vergelijking van enkele top plantaardige eiwitbronnen en hun isolaten - erwten, soja, tarwe, kikkererwten, kidneybonen, hennep, rijst en chiazaad.

Erwten proteïne:

Erwten staan bekend om hun hoge ijzergehalte. Ze staan waarschijnlijk het hoogst genoteerd onder de populaire plantaardige eiwitbronnen. Erwten zijn ook rijk aan magnesium, foliumzuur en kalium.

Erwteneiwit wordt ook goed verdragen en heeft zeer minimale bijwerkingen. Dit eiwit is ook de keuze van Vitaminfood en wordt apart besproken.

De voordelen voor de gezondheid omvatten:

 • Is een complete bron van proteïne met alle 9 essentiële aminozuren.
 • Het is geschikt voor mensen met speciale diëten - allergeenvrij, veganistisch, glutenvrij en zuivelvrij.
 • Helpt bij de opbouw van spieren net zo goed als wei dat doet en zelfs een grotere spierdikte dan wei dat doet. Het is rijk aan vertakte-keten aminozuren.
 • Goed voor de gezondheid van het hart door verlaging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
 • Bevordert de eetlust en helpt bij het afvallen - tegenstrijdig juist... erwten houden je vol na een stevige maaltijd.
 • Het ondergaat een van de minste bewerkingen om eiwitten te isoleren en te concentreren. Het proces is in feite mechanisch waardoor het meer voedingsstoffen vasthoudt dan andere chemisch verwerkte alternatieven.

Mogelijke nadelen:

Het natriumgehalte in het isolaat kan te hoog zijn, maar onze oplossingen zijn goed gereguleerd.

Iets lager in methionine dan soja, maar nog steeds compleet.

Soja proteïne:

Soja is een van de meest befaamde plantaardige eiwitten vanwege zijn hoge eiwitgehalte - gemiddeld 90%. De bonen zijn gestructureerd voor een maximale eiwitverpakking, waardoor het een echte opkikker is voor eiwitzoekers. Soja is ook een complete eiwitbron.

Het is ook extra laag in cholesterol en verzadigde vetten en rijk aan vezels, ijzer, calcium, zink, B-vitaminen en fytochemicaliën.

Meer gezondheidsvoordelen zijn:

 • Bevordert de gezondheid van het hart door de cholesterolabsorptie te belemmeren en de serumconcentraties van het totale cholesterolgehalte te verlagen. U moet ongeveer 125 g soja-eiwit per dag nemen om de effecten te ervaren.
 • Controle van hyperglycemie omdat het hoge eiwitgehalte de glycemische index van voedsel verlaagt. Dit kan diabetespatiënten helpen.
 • Vermindert het risico op kanker - soja bevat genisteïne en daidzeïne, een bestanddeel dat voorkomt dat tumoren bloedvaten vormen voor voeding. Dit geldt vooral voor borstkanker.
 • Remt de symptomen van de menopauze en het postmenopauzesyndroom. Soja bevat isoflavonen, een klasse fytochemicaliën die fungeren als fyto-oestrogenen. Dit werkt als een hormonale vervanger zoals die worden toegediend in relevante PMS-programma's. Isoflavonen bootsen de effecten van oestrogeen na, waardoor tekenen als verlies van botcalcium worden tegengegaan.

Mogelijke nadelen:

 • De fytochemicaliën kunnen verloren gaan bij de chemische verwerking voor de isolatie van eiwitten.
 • Soja is eerder in verband gebracht met het verlagen van testosteron en het verhogen van fyto-oestrogenen bij mannen.
 • Soja is een veel voorkomend allergeen dat hooikoorts, jeuk en anafylaxie veroorzaakt.
 • Kan hypoglykemie veroorzaken bij mensen met een lage suikerspiegel.
 • Kan nierstenen veroorzaken door oxalaten, ontstekingen, tekorten aan mineralen door fytaten die de absorptie ervan belemmeren en een verhoogd risico op kanker.
 • Soja wordt op grote schaal geteeld met behulp van anorganische landbouwinputs, waardoor de kans op kanker toeneemt, en is ook op grote schaal onderhevig aan genetische modificatie.
 • Trypsine- en proteaseremmers bemoeilijken de vertering van het eiwit uit deze bron.

 

Bruine rijst proteïne:

Zilvervliesrijst is zeer hypoallergeen en bevat geen veel voorkomende allergenen. Het is zeer licht verteerbaar en vrij van maagbijwerkingen.

 • Rijst proteïne helpt ook bij ontstekingen
 • Aambeien
 • Geelzucht
 • Misselijkheid
 • Verlamming
 • Het heeft ook een speciaal thermisch effect waardoor men meer vet verbrandt.
 • Bruine rijst bevat veel vezels, vitaminen en mineralen.

Mogelijke nadelen zijn onder meer dat de rijstteelt in overstroomde velden leidt tot accumulatie van chemische stoffen. Ook in monsters van zilvervliesrijst zijn sporen van arseenverbindingen aangetroffen als gevolg van deze teeltmethode.

De voordelen waardoor het aanbevolen wordt voor diabetespatiënten zijn ook beperkt tot bruine kleefrijst en zeldzamer in het eiwit isolaat vanwege de verwerking.

 

Hennep proteïne:

Hennepzaad is verwant aan de cannabis sativa plant maar verschilt van marihuana.

Het is een complete eiwitbron met alle 9 essentiële aminozuren. Het is ook rijk aan magnesium, ijzer, calcium, zink en selenium.

Hennep levert gezonde hoeveelheden omega 3 en omega 6 in de verhouding 3:1 die uit voedingsoogpunt wenselijk is.

Andere voordelen zijn:

 • Vermindert ontstekingen
 • Vermindert de symptomen van het postmenopauzale syndroom en huidziekten.
 • Heeft 80% wateroplosbare vezels die de glycemische index verlagen.
 • Heeft vertakte-keten aminozuren voor spierherstel en -dikte.
 • Reinigt de dikke darm en bestrijdt het verlangen naar suiker.

Mogelijke nadelen zijn:

 • Grote hoeveelheden vezels veroorzaken een opgeblazen gevoel, winderigheid, bloedarmoede en diarree.
 • De veiligheid voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is twijfelachtig. Hetzelfde geldt voor mensen met bloedarmoede en verminderde immuniteit.
 • De aardse smaak kan voor sommige mensen te sterk zijn (als je al verschillende plantaardige producten hebt geprobeerd, is dit echter niet zo'n probleem).
 • Wordt in verband gebracht met een hoger risico op bloedingen door remming van de vorming van bloedplaatjes en interactie met antistollingsmedicijnen.

 

Kikkererwten

Hun beige kleur is vertrouwd voor velen die plantaardige voeding hebben geprobeerd.

Een van zijn grootste krachten is choline. Choline bevordert onze geestelijke gezondheid. Choline verbetert de cognitieve functie en heeft een positieve invloed op de hersen- en zenuwfunctie. Dit bevordert op zijn beurt de stemming, het geheugen, de motorische controle en de leerprocessen.

Meer voordelen zijn:

 • Gezondheid van de botten - kikkererwten bevatten voldoende ijzer en calcium die de gezondheid van de botten bevorderen. Net als erwten hebben ze een hoog gehalte aan non-heemijzer.
 • Controle van de bloeddruk - het kaliumgehalte houdt de natriuminname in evenwicht en reguleert zo de bloeddruk.
 • Hart - vezels, kalium, ijzer, selenium, B-vitamines werken allemaal samen voor een betere gezondheid van het hart.
 • Selenium en betacaroteen verminderen ook het risico op kanker.
 • Kikkererwten reguleren het cholesterolgehalte, de bloedglucose, voedingsvezels en ontstekingen.

Mogelijke nadelen zijn:

 • Gifstoffen zijn aanwezig in rauwe en ongekookte vorm.
 • Heeft complexe suikers die moeilijk te verteren zijn.
 • Kalium kan bij langdurige inname nierstenen veroorzaken.

 

Nierbonen

Kidneybonen zijn een geweldige bron van eiwitten en ijzer, en hebben een gevarieerder voedingsstoffenpakket dan de meeste plantaardige eiwitten.

 • Ze zitten vol met zetmeelrijke koolhydraten die langzaam glucose afgeven.
 • Vezels zijn resistent tegen zetmeel en helpen bij gewichtsverlies.
 • Kidneybonen bevatten van nature ook prebiotica die de darmmicrobiomen voeden.
 • Folaat, molybdeen, ijzer, mangaan, koper, kalium en vitamine K zijn ook in overvloed aanwezig.
 • Helpt bij de preventie van darmkanker met zijn bioactieve bestanddelen.

 

Mogelijke nadelen:

 • Ernstig opgeblazen gevoel en winderigheid voor sommige mensen en slechts mild voor anderen; moet eerst worden geweekt voor degenen die koken.
 • Bevat antinutriënten die de absorptie van voedingsstoffen belemmeren. Daartoe behoren fytaten, proteaseremmers en zetmeelblokkers.
 • giftige verbindingen en hemagglutinine die niet altijd gewenst zijn,

Tarwe-eiwit

Tarwe-eiwit is gluten, de kleverige stof die verantwoordelijk is voor de lichte elasticiteit in deeg, brood en sommige bakkerijproducten. Het wordt gebruikt voor de vervaardiging van glutenbindmiddel, vulmiddel en vulstof voor de levensmiddelenindustrie.

Gluten zijn ook een veel voorkomend allergeen, vandaar de noodzaak om waakzaam te blijven voor de aanwezigheid ervan in levensmiddelen.

Er zijn twee soorten eiwit: het monomere en het isomere eiwit, en tarwe varieert ook met de soort. Het heeft veel vezels in zijn ongeraffineerde vorm die kunnen helpen bij darmkanker.

De nadelen van tarwe als eiwitbron zijn

 • Een belangrijk nadeel is de beschadiging van de dunne darm. Voor mensen die aan coeliakie lijden (beschadiging van de dunne darm door afslijting die de absorptie beïnvloedt), is glutenintolerantie ook een waarschijnlijk gevolg. Gluten is voor hen dus rampzalig en kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals hersenaandoeningen door een tekort aan voedingsstoffen. 
 • De wijdverbreide teelt van GGO-variëteiten en anorganische landbouwinputs. Deze twee factoren samen verhogen het risico op het krijgen van kanker aanzienlijk. Landbouwchemicaliën zijn ook bekende kankerverwekkende stoffen.
 • Tarwe wordt vaak sterk geraffineerd en is meer een norm voor de industrie - slechts weinig tarweproducten zijn legitiem volkoren. Hierdoor worden de vezels en fytonutriënten beperkt en blijven er bijna geen koolhydraten over.
 • Tarwe bevat ook antinutriënten zoals lectines en fytaten die de absorptiesnelheid van voedingsstoffen verminderen.

 

Andere bronnen zijn:

Spelt behoort tot de tarwefamilie en is ook een oude graansoort. Het is rijk aan zink, heeft een matige glycemische index en bevordert de spijsvertering.

Chia

Chiazaden behoren tot de gezondste voedingsmiddelen op aarde en zitten boordevol mineralen voor gezonde botten, antioxidanten voor het immuunsysteem en omega3 en 6 voor de hersenfunctie.

Ze bestaan ook voor ongeveer 14 gewichtspercenten uit eiwit, waardoor ze ideale eiwitbronnen zijn. Hun koolhydraten bestaan ook bijna volledig uit vezels. Chia zaden zijn zeer gezond.

Het nadeel is de prijs, die wat aan de hoge kant is, en de kleine aanbevolen dosering van ongeveer 2 theelepels per dag. Dit is een grote beperkende factor voor degenen die alleen eiwitten uit chia willen halen. Het is aan te raden om het te gebruiken als aanvulling op eiwitsupplementen met een tekort aan voedingsstoffen.

Linzen

 Linzen zijn betaalbare eiwitbronnen en nog heilzaam ook. Linzen zitten boordevol vezels, selenium, foliumzuur en kalium. 

Deze voedingsstoffen maken ze ideaal voor de gezondheid van het hart, zwangerschap en kankerpreventie. Ze zorgen ook voor nutritionele verzadiging.

Dit zijn de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen, enkele van hun voordelen en een paar mogelijke nadelen. 

Bij Vitaminfood geloven we dat de keuze voor een plantaardig dieet een bewuste keuze is.

Plantaardige eiwitten zijn een gezonder alternatief voor vlees en dierlijke bronnen. Kies voor Vitaminfood; een veganistisch, vegetarisch of flexitarisch dieet en begin de vruchten te plukken van groen eten Als de klim te steil lijkt, begin dan langzaam met minderen en langzaam vervangen door Vitaminfood, geleidelijk oplopend tot volledige eliminatie.

Vitaminfood maaltijdvervangers en eiwitshakes voor je lunch of welke maaltijd dan ook zijn beschikbaar om je te ondersteunen en te ondersteunen tijdens je reis. Koop nu onze veganistische, biologische en suikervrije shakes.

Referenties:

 1.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595159/
 2.     https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/
 3.     https://www.myprotein.com/thezone/nutrition/benefits-side-effects-soy-protein/
 4.     https://www.medicalnewstoday.com/articles/280244#risks
 5.     https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/nutrition/best-vegan-protein-shakes-powder-2020/
 6.     https://www.onegreenplanet.org/vegan-food/on-the-go-plant-based-protein-shakes/
 7.     https://michaelkummer.com/health/best-vegan-meal-replacement/
 8.     https://khni.kerry.com/news/blog/nutritional-benefits-of-plant-proteins-taking-root-with-consumers/
 9.     https://www.eatthis.com/plant-based-protein-benefits/
 10. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/how-does-plant-forward-eating-benefit-your-health
 11. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
 12. https://www.ndtv.com/food/if-you-are-an-athlete-follow-a-plant-based-diet-to-boost-your-performance-1976441