B3 in Vitaminfood: B3, Niacine, in het lichaam

Niacine maakt deel uit van de B-vitamines; het wordt ook vitamine B3 genoemd. Net als alle andere B-vitamines is het van vitaal belang voor het energiemetabolisme. Niacine bestaat in twee verschillende chemische vormen die beide een verschillend effect op het lichaam hebben.

  • Nicotinamide - heeft onder meer een verlagend effect op het cholesterolgehalte. Het zou ook het risico op hartziekten kunnen verlagen.
  • Nicotinezuur - de effecten hiervan zijn onder andere het verlagen van het risico op het krijgen van bepaalde vormen van huidkanker: niet-melanoom en het behandelen van psoriasis.

Niacine (nicotinezuur, nicotinamide) derivaten omvatten nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) en nicotinamide adenine dinucleotide fosfaat (NADP), die co-enzymen zijn in oxidatie-reductie reacties. Zij zijn van vitaal belang in het celmetabolisme als cofactoren, co-enzymen en tussenproducten.

Het belang van vitamine B3 in de voeding

1. Voorkomt hartziekten

Niacine heeft de potentie om oxidatieve stress en ontsteking te verminderen. Deze aandoeningen verhogen beide de stress op het hart en beschadigen de spieren, zenuwen en vaten. Niacine kan echter atherosclerose tegengaan en helpen een gezond hart te behouden.

Bij zieke mensen zou een behandeling met niacine in combinatie met statines kunnen helpen bij de behandeling van hartaandoeningen.

2. Verbetert de hersenfunctie

Niacine speelt een rol bij de synthese en afbraak van glucose in de hersenen. NAD en NADP zijn belangrijke enzymcofactoren bij de mitochondriale energieafbraak, zodat een gezonde hoeveelheid de activiteit van de hersen-mitochondriën stimuleert. Dit zou ook kunnen helpen bij het verminderen van de snelheid van neurale achteruitgang en de manifestatie van de symptomen van Alzheimer.

3. Cholesterol verlagen

Van nicotinamide is in klinische studies bewezen dat het de hoeveelheid cholesterol met een lage dichtheid in het bloed en het lichaam vermindert, terwijl het een toename van cholesterol met een hoge dichtheid bevordert. Dit is een zeer wenselijke toestand, omdat LDL's schadelijk zijn en kunnen leiden tot hoge bloeddruk, terwijl HDL's door het lichaam en de hersenen nodig zijn voor gebruik.

4. Behandeling van type 1 diabetes

Niacine kan worden gereguleerd om de hoeveelheid koolhydraten die worden omgezet in energie te controleren en deze hoeveelheid te verhogen. Dit kan helpen bij het reguleren van de bloedglucose bij type 1-diabetes, vooral als het in een zeer vroeg stadium wordt ontdekt.

5. Helpt de gezonde ontwikkeling van de huid door het verminderen van huidacne en het corrigeren van schade door de zonnestralen. Het helpt ook de huidconditie te verbeteren van huidkanker die niet is aangetast door het melanoom. 

6. Metabolisme van koolhydraten

Niacine is een belangrijk co-enzym in de energieproductieprocessen. NAD en NADP worden beide gebruikt in de tussenliggende processen van het vrijkomen van chemische energie. Deze derivaten van vitamine B3 maken het onmogelijk dat het metabolisme van koolhydraten doorgaat in hun afwezigheid.

7. Het langer behouden van een erectie bij mannen met een matige tot ernstige erectiestoornis.

Vanwege de invloed die niacine als co-enzym heeft op verschillende processen bij de hersenfunctie, de bloedsomloop en de opname van verbindingen en elementen, is geconstateerd dat suppletie ook zou kunnen helpen bij een milde verlenging van de duur van een erectie.

Vitamine B3 tekort

Vitamine B3 is in zeer kleine hoeveelheden oplosbaar in water. Het grootste deel ervan circuleert dus in het bloedplasma als een opgeloste verbinding. Overtollige hoeveelheden worden daarom via de urine uitgescheiden wanneer het bloed door de nieren stroomt. Het grootste deel van de niacine wordt uit de voeding gehaald en moet dus regelmatig worden aangevuld.

Vitaminfood maaltijdvervangende shakes voor lunch, ontbijt of avondeten (net welke maaltijd je kiest), zijn een makkelijke manier om je micronutriënten in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat je Niacine op peil is. Uit het aminozuur tryptofaan wordt maar heel weinig in het lichaam aangemaakt, dus neem een abonnement op Vitaminfood voor je complete voeding.

Een tekort aan vitamine B3 wordt in de meeste gevallen Pellagra genoemd. Het kan worden veroorzaakt door een tekort aan het aminozuur tryptofaan.

De effecten van Pellagra zijn het meest uitgesproken op de huid, de hersenen en het maagdarmkanaal. Diëten met maïs als hoofdbestanddeel verhogen het risico op het ontwikkelen van deze ziekte. Vitaminfood maaltijdvervangende poeders zijn ontworpen voor ieders tevredenheid en verrijkt met voldoende Vitamine B3. Haal Vitaminfood maaltijdshakes in huis om de lente en het einde van de zomer door te komen, wanneer u het kwetsbaarst bent, en om uw reserves het hele jaar door op te krikken.

Aandoeningen die leiden tot een verminderde tryptofaanomzetting of -productie zijn onder meer het carcinoïd-syndroom en hartnupdeficiëntie. Een tekort aan niacine kan ook worden veroorzaakt door alcoholisme, diarree, cirrose en langdurig gebruik van antibiotica.

De symptomen zijn:

 Donkerrode uitslag op het lichaam, vooral op armen, voeten en gezicht. Het is een lichtgevoelige huiduitslag die erger wordt bij blootstelling aan zonlicht en sterk lijkt op zonnebrand, maar het niet is. Het vormt kenmerkende patronen zoals kettingen, laarzen en handschoenen op de verschillende delen waar het verschijnt.

Dit is een hardnekkig effect dat, indien niet verholpen, resulteert in een bruine en schilferige huid. Het inwendige lichaam wordt ook aangetast in de vorm van een ontstoken darm, beginnend bij de tong, branderige mond en zweertjes. De keel kan ook een branderig gevoel geven waardoor men zich zeer ongemakkelijk voelt. Een verhoogde speekselproductie, misselijkheid, constipatie en diarree en buikpijn zijn ook symptomen van een tekort.

Latere en meer progressieve stadia worden gekenmerkt door verwardheid, desoriëntatie, geheugenverlies, paranoia, depressie, overprikkeling en neerslachtigheid, slapeloosheid, vermoeidheid en apathie. Encefalopathie (slecht functioneren van de hersenen) is een extreem gevolg van het tekort.

Behandeling met niacine lost deze problemen echter op, tenzij het een vergevorderd geval is zoals een hersenbeschadiging die meer zorg en behandeling vereist.

Werkzaamheid en toxiciteit van niacine

In tegenstelling tot de meeste andere vitaminen heeft niacine enkele negatieve gevolgen voor de gezondheid indien de werkzaamheid wordt overschreden. Het wordt giftig in hoge hoeveelheden, waardoor het nodig is om de aanbevolen dagelijkse inname limieten aan te houden.

Enkele veel voorkomende bijwerkingen van overdoses zijn:

- Niacine flush- vaak van nicotinehoudende supplementen, kan een flush met een tintelende pijn en branderig gevoel optreden op de borst, in de hals en in het gezicht. Dit is het gevolg van vaatverwijding in deze regio's door de overdosis.

- Leverbeschadiging - te veel van iets en vooral te lang is zeer waarschijnlijk schadelijk als het product een bovengrens heeft voor de werkzaamheid. Behandeling met Niacine supplementen kan zijn voor cholesterol of hersenen boost resulteert in langzame afgifte van nicotinezuur die schadelijk is voor de lever en schade na verloop van tijd.

  • Misselijkheid
  • Maagpijn en maagklachten - verhoogde leverenzymen en een teveel aan nicotinezuur kunnen beide de oorzaak zijn van irritatie in de maag, waardoor men moet overgeven.
  • Controle van de bloedsuikerspiegel - grote doses 3-9 g /dag overstimuleren de stofwisselingsmechanismen van het lichaam, waardoor ze zowel op korte als op lange termijn worden aangetast.
  • Wazig zicht
  • Jicht als gevolg van een toename van urinezuur in het lichaam.

 

Gebruik Vitaminfood om gevrijwaard te blijven van een Vitamine B3-tekort. Wij behoeden u voor de nadelige gevolgen en het grote ongemak van pellagra. De jeuk en het branderige gevoel kunnen allemaal weggehouden worden met een maaltijdvervangende shake met Vitaminfood-smaak. Bestel nu de jouwe.

Referenties

1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/

2. https://ufhealth.org/niacin

3. https://www.msdmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency-dependency-and-toxicity/niacin-deficiency

4. https://www.merckmanuals.com/home/disorders-of-nutrition/vitamins/niacin-deficiency