6 verrassende gezondheidsvoordelen van vitamine E

6 verrassende gezondheidsvoordelen van vitamine E

Deze vitamine, die van nature in ten minste 8 verschillende vormen voorkomt, is een geweldige antioxidant. Deze vitamine wordt ook wel tocoferol genoemd, maar de meer gebruikelijke naam is vitamine E. Tocoferol is een soortnaam voor de 8 verschillende vormen waarin het van nature voorkomt, aangezien het allemaal verschillende verbindingen zijn, maar tot dezelfde groep behoren en alleen verschillen in een specifieke keten of zijketen.

Vitamine E is een andere gemarginaliseerde vitamine. Natuurlijk niet bij Vitaminfood, onze geselecteerde maaltijdvervangende producten zijn onpartijdig als het gaat om de opname van vitaminen en mineralen. Vitaminfood levert genoeg van alles wat je lichaam nodig heeft. Maar eerder door bloggers en gezondheidsbeïnvloeders...Vitamine E net als vitamine K wordt niet zo vaak genoemd maar het is een essentiële antioxidant naast vele andere functies die het in het lichaam vervult.

Het is in vet oplosbaar en wordt in de dunne darm opgenomen, gebonden aan vethoudende moleculen. Het wordt in het lichaam opgeslagen in vetreserves en in de lever. Dit helpt bij het aanvullen van tekorten in de voeding op korte en middellange termijn. Van de vele verschillende vormen wordt alleen de alfa-tocoferolvorm in het lichaam gebruikt.

Enkele van de voordelen van het opnemen van voldoende vitamine E in de voeding zijn:

 1.       Antioxiderende eigenschappen

Tocoferol is een ester en is heterocyclisch met de fenolische OH groep. Deze OH-groep is het oxidatiedeel van de verbinding en is degene die aanleiding geeft en het vermogen geeft om deze basisrol te vervullen. De voornaamste rol van vitamine E is de vrije radicalen, reactieve zuurstof- en stikstofsoorten op te jagen en deze te oxideren tot stabiele atomen en verbindingen.

Door ze te oxideren, verbreekt het de keten die geleidelijk leidt tot vrije radicalen die uiteindelijk leiden tot een opeenhoping van oxidatieve stress. Door oxidatieve stress te voorkomen, worden ook andere ziekten, met name chronische ziekten zoals kanker en hartcomplicaties, die nauw verband houden met oxidatieve stress, op afstand gehouden.

Door de vrije radicalen te beperken, biedt het bescherming aan het oog. Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met oogaandoeningen die verband houden met defecten aan de lens.

Het beschermt het hart ook tegen coronaire hartziekten en congestief hartfalen, die vaak worden veroorzaakt door de ophoping van slechte cholesterol in de aderen, atherosclerose. 

 1.       Huidverzorgende actieve stof

Alles wat een antioxidant is, heeft duidelijke voordelen voor de huid. Vitamine E is een superantioxidant waar de hele cosmetica-industrie bij zweert. De huid wordt beschermd door antioxidanten. Vrije radicalen veroorzaken automatisch ontstekingen en ontstekingen zijn de grootste vijand van de huid. Ontsteking is de belangrijkste oorzaak van acne en verstoring van de gladheid. Dus alles wat effectief ontstekingen tegengaat, maakt de huidverzorgingsindustrie natuurlijk gek. Vitamine E is zo'n bestanddeel.

De voordelen voor de huid zijn onder andere:

 • Vitamine E heeft een krachtig ontstekingsremmend effect dat huidveroudering vertraagt, wat zich uit in de vorm van rimpels
 • Het beschermt tegen de effecten van toxines die ontstaan door milieuvervuiling, zoals kankerverwekkende rook die als afval wordt uitgestoten in sterk geïndustrialiseerde steden. Deze giftige stoffen komen in direct contact met de huid en veroorzaken negatieve reacties op de huid. Vitamine E is in staat deze reacties te remmen en de omvang van de veroorzaakte schade te beperken.
 • Vitamine E is ook een uitstekende vochtinbrenger en houdt de huid soepel en vochtig. Een droge huid is geneigd gemakkelijk te barsten en te klieven. Dit creëert een opening in de fysieke barrière tussen de interne en externe omgeving en stelt ons bloot aan het risico van infectie door de vrije toegang van ziekteverwekkers. Een droge, schilferige huid ziet er ook niet mooi uit en een beetje vocht kan de huid al een heel stuk aantrekkelijker maken.
 • Beschermt tegen de kankerverwekkende effecten van UV-straling. UV veroorzaakt het verkleven van eiwitten en de degeneratie van fibroblasten. Deze twee houden de structuur van de huid in stand door de synthese van huidbestanddelen.
 • Vitamine E heeft wondhelende eigenschappen die de huid in staat stellen zich volledig te herstellen, zelfs na een verwonding of een operatie die een litteken veroorzaakt.

Vitamine E wordt ook vrij goed door de huid opgenomen, waardoor het een bestanddeel is van schoonheidsproducten. Andere voedingsstoffen die de huid ten goede komen, worden niet zo goed door de huid opgenomen als vitamine E. Daarom is vitamine E meer geliefd bij de schoonheidsindustrie, die vooral zalfjes gebruikt.

 1.       Voortplanting van epitheliale cellen.

Epitheelcellen vormen de membraanbekleding van de zachte weefsels in het lichaam, de slijmlaag die ons ademhalingssysteem bekleedt (trachea, bronchi, bronchioles) en het spijsverteringskanaal (slokdarm, maag en darmen).

Het vult ook de endotheelcellen van de bloedvaten aan en zorgt ervoor dat er zeer weinig materiaal aan de binnenkant van deze vaten kleeft. Dit zorgt voor een vlotte bloeddoorstroming en voorkomt verstopping van de bloedvaten door samenklontering van bloedplaatjes. Het vermindert het risico op een embolie (stolsel in een bloedvat), dat onvoldoende toevoer van bloed en voedingsstoffen veroorzaakt en tot beroertes leidt.

 1.       Verbetert de immuunfunctie

Vitamine E moduleert de werking van T-cellen; een type witte bloedcellen. Het effect van de vitamine als een van de grootste immuniteitsmodulatoren beïnvloedt de vatbaarheid van de gastheer voor infectieziekten en allergische reacties. Infecties van de luchtwegen nemen toe in geval van een tekort.

Het beïnvloedt de efficiëntie en integriteit van het celmembraan (voorkomt de oxidatie van de meervoudig onverzadigde vetten in de structuur van witte bloedcellen), signaaltransductie en celdeling. Het reguleert ook de ontsteking die door andere immuuncellen wordt veroorzaakt.

Longontsteking-, griep- en astmapatiënten zijn voorbeelden van mensen die baat zouden hebben bij een supplementatie die iets hoger ligt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

 1.       Celsignalering

 

Vitamine E reguleert de signaaltransductie via verschillende mechanismen die de werking van de betrokken enzymen beïnvloeden. Het kan de bindende eigenschappen veranderen of rechtstreeks van invloed zijn op hun translocatie naar plasmamembranen, waardoor de uitgezonden signalen en hun effect worden gecontroleerd.

 1.       Regeling van genexpressie

Vitamine E is door haar effect op celsignalering en -transductie belangrijk om te bepalen welke signalen worden uitgezonden en welke daadwerkelijk door de cellen worden opgevolgd. Dit beïnvloedt de genexpressie via directe en indirecte mechanismen.

Bovendien vertraagt het de veroudering als het in voldoende hoeveelheden aanwezig is. Zij moduleert de T-cellen waarvan de ontregeling in verband wordt gebracht met veroudering. Vitamine E is ook de belangrijkste vetoplosbare antioxidant, wat betekent dat het een grote rol speelt bij de jacht op vrije radicalen, vooral de reactieve stikstofsoorten. Dit helpt de cellen gezond te houden en weefselspecifieke veroudering te vertragen.

 

Tekortkomingen

Gevallen van vitamine E-tekort komen ook zelden voor, voornamelijk vanwege de ruime biologische beschikbaarheid ervan in een reeks veel geconsumeerde natuurlijke voedingsmiddelen. Het kan ook te maken hebben met het feit dat vitamine E in vet oplosbaar is en daarom wordt opgeslagen in lichaamsreserves in plaats van regelmatig te worden uitgescheiden via de nierregulatie.

Oorzaken van een tekort kunnen vetmisabsorptie en vroeggeboorte zijn.

Symptomen van een tekort zijn onder meer:

 •         Gevoeligheid voor besmettelijke ziekten vanwege het verzwakte immuunsysteem.
 •         Beschadiging van het netvlies van het oog
 •         Skeletale myopathie
 •         Ataxie; verlies van controle over lichaamsbewegingen
 •         Perifere neuropathie; beschadiging van de perifere zenuwen.

Vitaminfood geeft je al je benodigde vitamine E naast de andere vitale voedingsstoffen en vitaminen. Koop er vandaag nog een en voorkom de strijd van het jagen op groenten of het bijhouden van de inname van voedingsstoffen. Dit geeft u ook de kans om een ander cadeau te doen met Vitaminfood for life initiative. Word gezonder met het juiste product, ontworpen om uw doelen te bereiken.

Referenties:

 1.   https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/
 2.   https://www.oskiaskincare.com/skin-nutrition/patented-actives/vitamin-e/
 3. https://www.healthline.com/health/vitamin-e-for-face#:~:text=Vitamine%20E%20is%20een%20voedingsstof,voor%de%20gezondheid%20van%20de%20huid%20en%20het%uiterlijk.
 4.   https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/a27609307/vitamin-e-for-skin-benefits-products/
 5.   https://www.nowfoods.com/now/nowledge/more-about-vitamin-e